Tisdag eftermiddag och en högstadieklass har precis varit på besök på ungdomsmottagningen för att prata om allt det som man kan fundera på - sexdebut, snoppstorlek, preventivmedel, kärlek och hur viktigt att det är att man tar hand om varandra när man är ute - oavsett om man är kille eller tjej.
- Det är härligt att träffa alla fina ungdomar. Först, när de kommer hit, är de lite tysta och blyga. När de går härifrån är det något helt annat, säger Sofia Bohl.
Alla åttor och nior på båda högstadieskolorna i Vimmerby ska få komma studiebesök till ungdomsmottagningen, men tyngdpunkten för kuratorerna ligger på enskilda samtal.
- För en del räcker det med ett samtal, andra behöver komma flera gånger, säger Sara Jonsson Ljungqvist.
Fram till årsskiftet var Sara Jonsson Ljungvist ensam familjebehandlare från socialförvaltningens familjeteam att lånas ut till ungdomsmottagningen, nu är de alltså två.
- Och två timmar har blivit åtta, det är en stor ökning som vi är glada över. Tidigare hann jag bara prata med två ungdomar i veckan, och det har långt ifrån täckt behoven. Väntetiderna har varit alldeles för långa, säger Sara Jonsson Ljungqvist.
Kommunen står för kuratortiden samarbetet mellan kommun och landsting i ungdomsmottagningen. På högre nivå är staten och SKL överens om att det behövs mer stöd och riktade insatser kring ungdomars psykiska hälsa och ungdomars mående i stort. Kalmar län ligger högt i självmordsstatistiken bland unga.
- Vi jobbar med förebyggande insatser och når ungdomar på bred front. Alla känner sig kanske inte bekväma med att gå till skolkuratorn, här är mera neutral mark och till skillnad mot skolan krävs inte föräldrarnas medgivande. Till oss kan man ju också komma även när man slutat gymnasiet. I den åldern är många vilsna och vet inte riktigt vad de vill, säger Sofia Bohl.
Hos kuratorerna på ungdomsmottagningen kan allt möjligt komma upp.
- Sex och samlevnad, förstås. Här kan man prata om allt som är pinsamt. Men också om problem med föräldrar, kompisar, flick- och pojkvänner, övergrepp, våld, oro, ångest, könstillhörighet - det finns ingenting som är för stort eller för litet. Behövs det kan vi bolla vidare till BUP, hälsocentralen eller vuxenpsyk.
Kuratorerna har tystnadsplikt och det förs inga journaler.
- Livet kan vara en berg-och-dalbana och många gånger vet man inte ens varför man mår som man mår. Borde jag inte vara glad nu? Ofta behöver man bara få höra att det är okej att ha de tankar man har.
Övre åldersgränsen är 23 år för tjejer och 25 år för killar på ungdomsmottagningarna i Kalmar län. De flesta kommuner har en ungdomsmottagning, men alla har inte kuratorer.
- Det är bra att Vimmerby satsar, det behövs.