#Metoo har nått skolkorridorerna i Vimmerby

Sextrakasserier, övergrepp, oönskade nakenbilder, diskriminerande och kränkande ord. Under Hashtaggen metoo samlas berättelser om allt från maktstrukturer till direkta övergrepp och trakasserier, något som Vimmerby gymnasium ville belysa med en temadag. Dagen togs emot med blandade reaktioner.

Benjamin Brorsson, Zakarias Subeh Jenei och Nicolina Alvarsson var tre av eleverna i samhällsklassen som arbetat med utställningen om brott, straff och sexuella trakasserier. I utställning hade de använt sig av tidningsartiklar på ämnet, siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ samt en film om sexuella trakasserier på krogen, bland annat. Foto: Jenn Hultberg

Benjamin Brorsson, Zakarias Subeh Jenei och Nicolina Alvarsson var tre av eleverna i samhällsklassen som arbetat med utställningen om brott, straff och sexuella trakasserier. I utställning hade de använt sig av tidningsartiklar på ämnet, siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ samt en film om sexuella trakasserier på krogen, bland annat. Foto: Jenn Hultberg

Foto:

Vimmerby2017-12-08 08:00

Kvinnojouren hade sedan en längre tid tillbaka bokat teaterföreställningen "En dum blondin" som framfördes av Teatermaskinen, en monolog som handlar om bland annat kvinnoideal. I torsdags fick elever i årskurs två på Vimmerby gymnasium se föreställningen, följt av diskussioner på temat samt en utställning om begreppet #metoo.

- Föreställningen handlade mycket om hur tjejer ofta blir behandlade och om vilka ideal som finns. Att man måste vara perfekt, följa speciella människor på sociala medier för att veta hur man ska klä sig, sminka sig med mera, säger Otilia Widerberg och Carolina Dahl, från naturlinjen.

Tycker ni att föreställningen speglar hur det är i verkligheten?

- Ja, i vissa situationer absolut. Men sedan försöker man ju vara sig själv.

Sexistiska kommentarer

Karin Jönsson är skolkurator på Vimmerby gymnasium. Hon säger att även om teatern varit bokad sedan länge, långt före #metoo-vågen, kommer den helt rätt i tid.

- Nu valde vi att göra lite extra och anordna värdegrundsövningar i anslutning till teaterföreställningen. Det finns även en utställning om brott och statistik med koppling till metoo. Nu hoppas vi det ska väcka lite frågeställningar, säger Karin Jönsson.

Varför tycker ni att det är viktigt att lyfta de här frågorna?

- Nu har den här diskussionen börjat även här på skolan. Här har vi inte känt av det så mycket faktiskt, utan vi har mer hört att eleverna pratat om händelser som skett i det privata livet och kanske på krogen. Men efter metoo har det kommit upp allt mer att det är mycket sexistiska tillrop och kommentarer och flickorna har nu börjat öppna upp och prata om det nu.

Klassen samhällsvetenskap/beteende årskurs två har under det senaste året arbetet på just temat sexuella trakasserier och övergrepp. I samband med temadagen under torsdagen fanns ett gäng elever på plats i cafeterian för att visa en utställning som de har gjort på temat. Där fanns tidningsurklipp med anknytning till metoo, statistik om brott och straff och en hemlig låda där eleverna anonymt kan berätta om egna trakasserier som de har varit med om. Benjamin Brorsson, Zakarias Subeh Jenei och Nicolina Alvarsson var tre av eleverna i samhällsklassen som arbetat med utställningen.

- Vi brinner verkligen för det här, det gör alla i klassen. Vi är alla väldigt engagerade i kampen mot sexuella övergrepp för vi ser att det är ett stort problem i samhället och vi vill belysa det.

Vad hoppas ni nå ut med till andra elever?

- Att öka kunskapen om hur utbrett det faktiskt är. Det här är inget som bara drabbar en viss typ av perso utan det är ett strukturerat samhällsproblem.

Har ni märkt av sexuella trakasserier på er skola?

- Inte direkt här på skolan, det är mer att man hör tjejer berätta om vad de varit med om kanske på stan eller ute på någon fest, säger Zakarias Subeh Jenei.

Hur har er utställning tagits emot?

- Det är väldigt blandat, en hel del positivt men också mycket oseriöst. Folk verkar tycka det är kul att skoja om ämnet. I vår metoo-låda där vi uppmanade folka att lägga i sina egna berättelser om vad de varit med om, har det kommit in en hel del oseriöst. Vi har också fått många oseriösa kommentarer. Det är respektlöst mot alla som har blivit utsatta, säger Nicolina Alvarsson.

- Killarna tar det inte lika seriöst känns det som.

Jenn Hultberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om