MeToo-uppropet sprider sig som en löpeld

Hundratusentals personer sluter just nu upp kring #metoo. Syftet med hashtagen som sprids i sociala medier sedan några dagar tillbaka är att krossa den tystnadskultur som råder kring sexuella trakasserier och övergrepp.
- Det är så pass många tjejer som blivit utsatta för sexuella trakasserier och det är det som är meningen - att visa på hur vanligt det är, säger Anja Persson från Tjejjouren Madicken i Vimmerby som är med och deltar i kampanjen.

Anja Persson är en av kvinnorna som driver Tjejjouren Madicken i Vimmerby, som är med och stötar kampanjen #metoo med syfte att visa hur utbrett sexuella trakasserier är. Foto: Rebecca Malmström/Arkiv

Anja Persson är en av kvinnorna som driver Tjejjouren Madicken i Vimmerby, som är med och stötar kampanjen #metoo med syfte att visa hur utbrett sexuella trakasserier är. Foto: Rebecca Malmström/Arkiv

Foto:

Vimmerby2017-10-19 08:05

Det började som ett upprop i USA i söndags efter att flera kända kvinnor trätt fram och berättat om att de ska ha utsatts för sexuella övergrepp av en välkänd filmproducent. På några få dagar har uppropet vuxit till en internationell kampanj och #metoo har sedan dess delats av hundratusentals människor i olika sociala medier. Syftet är att visa hur utbrett det är med sexuella trakasserier och i Sverige har flera kända ansikten hakat på och berättat sina egna, personliga erfarenheter. Det handlar om allt från våldtäkter till sexuella trakasserier i form av kränkningar, tafsande och andra övergrepp. Något som var fjärde kvinna i Sverige någon gång har upplevt, enligt en ny opinionsundersökning från Demoskop/Expressen. I Vimmerby har bland annat Tjejouren Madicken tagit ställning för kampanjen.

- Vi tycker det är viktigt för att det är så pass många tjejer som blivit utsatta för sexuella trakasserier och det förekommer såklart även här, säger Anja Persson.

Men trots att hashtag metoo har fått global spridning och stor uppmärksamhet i olika mediakanaler, tror inte Anja Persson att kampanjen kommer att bidra till någon större förändring.

- Tyvärr tror vi inte att det kommer göra så stor skillnad. Det är såklart bra att uppmärksamma det här, men vi har ju uppmärksammat det i flera år på olika sätt. Det här är ännu ett sätt och förhoppningsvis är det fler som öppnar ögonen nu. Men det blir aldrig någon skillnad om inte de som utsätter tjejer och kvinnor för sexuella trakasserier slutar, och de som ser på vågar säga ifrån.

Vad tror du behöver göras för att få till en förändring?

- Jag tror att vi måste jobba mer med killar helt enkelt, och vi måste börja från början. Att vi lär våra barn vad som är okej och inte i väldigt tidig ålder för det börjar redan på förskolan.

- Sen ska vi såklart fortsätta prata om att tjejer mår dåligt. Men vi måste också vända på det och tänka "vad är det som gör att killar och män utsätter tjejer för det här, och vad kan vi göra för att ändra på det?". Då måste vi vända oss mot de som utsätter, inte bara mot de som utsätts.

Vem har ansvaret här? Föräldrar, skolan eller är det en politisk fråga?

- Jag skulle säga att det är alla vuxna som har ett ansvar. Det är lika mycket ett föräldraansvar som att skolan måste ta sitt ansvar och prata om det här. Och politikerna måste ta sitt ansvar.

Anja Persson säger att alla kan bidra till att motverka sexuella övergrepp och sextrakasserier.

- Man kan som förälder prata med sina barn om bland annat gränssättning, hur man behandlar varandra och så vidare. Det handlar också om att stötta den som blivit utsatt. Och de som inte har blivit utsatta bör stötta de som har blivit det, och att våga säga ifrån om man ser något som inte känns okej.

Tycker du att det görs tillräckligt för att motverka sexuella trakasserier i Vimmerby?

- Nej, jag tror inte det görs tillräckligt någonstans just nu. Även om vi pratat om det i många år så går det väldigt långsamt i utvecklingen, även om jag tror att det blivit bättre. Gymnasiet kommer att ta in en teatergrupp i samarbete med oss och kvinnojouren för att lyfta detta, det är ett sätt att jobba kring dessa frågor. Men det behövs jobbas med detta på flera sätt och kontinuerligt. Jag hoppas att andra skolor gör saker också för det är bland annat i skolan som man måste börja prata om det, säger Anja Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om