Hobbyn har blivit yrke för Winglycke

Tidigare har hon kombinerat skrivandet med både studier och arbete, men tre år efter debutboken satsar Michaela Winglycke nu fullt ut på sin författardröm.

Michaela Winglycke släppte sin femte bok i slutet av juni.

Michaela Winglycke släppte sin femte bok i slutet av juni.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2022-07-17 07:00

Efter att tidigare ha skrivit en bokserie som utspelar sig i Vimmerby är hon nu aktuell med sin femte bok. "Anklagelsen", vilket är bokens titel, utspelar sig i Stockholm. Det är den andra delen i en serie om den fiktiva Advokatbyrån Edbladh, placerad på Kungsholmen.

Handlingen kretsar kring Dahlia som jobbar med familjerätt och brottsmål, men funderar på att byta spår i livet. Den som känner till Winglycke skulle nog snabbt kunna dra paralleller till hennes eget liv, då hon själv varit verksam som jurist på en liknande byrå. Det jobbet har hon lämnat bakom sig för att sedan några månader tillbaka satsa helhjärtat på författarskapet – för första gången någonsin.

– Det känns lite läskigt att säga att mitt yrke faktiskt är författare. Det känns fortfarande inte riktigt som ett jobb utan lite som att jag håller på med en hobby, säger hon.

undefined
Från att ha skrivit på kvällar, helger och somrar under studietiden ägnar sig nu Winglycke åt skrivandet på heltid.

Att bli författare är ett yrkesval som inte varit helt självklart. Efter uppväxten i Mariannelund och några år i Vimmerby gick flyttlasset till Skövde för studier. I bagaget har Winglycke både en kandidatexamen i socialpsykologi därifrån och en senare juristexamen från Stockholm. Men att byta bana har aldrig känts särskilt jobbigt. Hellre det än att jobba med något ett helt liv som jag inte trivs med, berättar hon. Vägen behöver inte alltid vara rak.

– Om det är någonting jag vill nå ut med till unga människor är det att det aldrig är försent att byta bana. Det går att byta hur många gånger som helst, även om man har lagt ner mycket tid på något.

I hennes böcker läggs mycket fokus på relationer och där har hon fått med sig mycket från socialpsykologin. Arbetet på byrå har gett förståelse för juridiska processer och att ha bott i Vimmerby har gett insikter i hur livet kan te sig i en småstad. Allt detta är komponenter som speglas i hennes författarskap.

– Mina böcker utspelar sig alltid i miljöer som jag känner till. Jag tycker inte att det är särskilt kul att göra research, så jag kanske är jag lite lat på det sättet som vill göra det enkelt för mig, säger Winglycke och ler.

Kan läsare bli upprörda om du tummar på verkligheten när du beskriver en miljö?

– Ja, speciellt de som lyssnar på ljudböckerna. Vissa har blivit väldigt kräsna och påpekar mycket, särskilt när det gäller uttal. De gillar inte när uppläsaren uttalar lokala namn fel, eller om man skriver att till exempel ett café ligger på fel ställe eller så.

Med det i åtanke försöker Winglycke hålla sina miljöbeskrivningar så rätt som möjligt även om det händer att hon hittar på fiktiva platser, till exempel gator.

– Det viktiga för mig är trots allt berättandet, säger hon.

undefined
Ute vid Nossen utspelar sig delar av Michaela Winglyckes första bok.

De senaste böckerna har alla getts ut som ljudböcker, och i nuläget inte i klassiskt print.

Måste man som författare tänka annorlunda när man skriver för ett ljudformat?

– Jag brukar inte tänka så mycket på det. Ibland kan det vara viktigt att vara extra tydlig med vems perspektiv det är som återges eller så, och att inte skriva ut sådant som till exempel datum för ofta. Det kan kännas tjatigt att lyssna på.

Även om Winglycke idag bor i Stockholm menar hon att Vimmerby fortfarande känns som hemma. Det är här hos sin pappa som bor i trakten eller hos mamman i Rimforsa hon planerar att skriva mycket under sommaren. Där ska hon njuta av det hon tycker är allra roligast med jobbet, den kreativa skrivprocessen.

Stadshotellet figurerar också i Winglyckes Vimmerbyböcker.
Stadshotellet figurerar också i Winglyckes Vimmerbyböcker.
Personligt

Namn: Michaela Winglycke

Ålder: 34 år

Bor: Stockholm

Yrke: Författare!

Fritidsintressen: Yoga, hälsa, att läsa böcker, kolla på tv-serier och såklart umgås med familj och vänner.

Smultronställen i Vimmerby: ALV kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat, och även Nossen där delar av min första Vimmerbybok utspelar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!