Microbryggeriet ”Lilla Åbro” igång

Experimentärt och lite mer småskaligt. Så beskriver Jonas Lindgren, ansvarig för Åbros nya microbryggeri, den nya satsningen.

Jonas Lindgren är ansvarig för microbryggeriet.

Jonas Lindgren är ansvarig för microbryggeriet.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-06-02 08:00

Efter nyår stod Åbros microbryggeri ”Lilla Åbro”, klart. Restaurangdelen som har byggts i anslutning och där gästerna kan ta del av bryggprocessen, färdigställdes för ett par veckor sedan.

– Tanken är att kombinera restaurang och bryggprocess och att besökarna ska komma så nära som möjligt, säger Jonas Lindgrens.

I det rätta bryggeriet kan man som minst brygga 30 000 liter dryck. Microbryggeriet ger lite mer utrymme åt att experimentera med olika produkter. Här kan en bryggning kan vara så liten som 500 liter.

– Nu är det möjligt för oss att brygga mindre serier och utveckla nya smaker i en liten skala. Vi kan prova oss fram på ett helt annat sätt.

Jonas Lindgren arbetar tillsammans med Per Dunge i det nya bryggeriet, med Lennart Anemyr som ansvarig bryggmästare. Första bryggningen gjordes redan under årets första månader, men än har inte ölet släppts. Lindgren tror att produkten är klar att släppas till krogar och restauranger lagom till semestern.

– Det är en ganska lång process när man tar fram ett nytt öl innan man exempelvis vet hur mycket malt och humle det ska vara. Sådant tar tid.

Jonas Lindgren säger att microbryggeriets första öl är ett ”Källaröl”, vilket betyder att det är ofiltrerat och opastöriserat.

– Att det blev just ett sådant öl beror på att jag själv tycker det är väldigt roligt med ofiltrerat. Det är en levande produkt och har därför kortare datum, säger Jonas Lindgren.

Så småningom ska även SM-vinnaren i hembryggt öl, Thore Paulsson, få brygga sitt vinnaröl i Åbros microbryggeri.

"Det här är drav, alltså restprodukter från ölvattnet" säger Jonas Lindgren.
"Det här är drav, alltså restprodukter från ölvattnet" säger Jonas Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!