Militären på plats i Vimmerby för "Spring Strike 24"

Vissa kan ha blivit förvånade på morgonjoggen förbi VOK-stugan under tisdagen. Militären är nämligen på plats i våra trakter för övningen "Spring Strike 24". "Vi är här och upprättar vårt ledningsförband", säger förbandsinstruktören Harald.

Värnpliktiga från Södra Skånska Regementet agerar infartposter.

Värnpliktiga från Södra Skånska Regementet agerar infartposter.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-05-07 20:00
undefined
Pansarfordon på väg från VOK.
undefined
En stor ledningscentral har upprättats precis i anslutning till VOK-stugan. Försvarsmakten hyr stugan av Vimmerby Orienteringsklubb under övningen.
undefined
Bli inte förvånade om ni ser militärer spatsera omkring bland träden vid VOK-stugan.
undefined
Militären är på plats i våra trakter för övningen "Spring Strike 24".
undefined
Övningen pågår fram till måndag. När exakt militären lämnar Vimmerby är oklart.

Förbanden på plats i trakterna runt Vimmerby deltar i övningen "Spring Strike 24", en del av den större övningsserien "Steadfast Defender 24" som är den största Nato-övningsserien på flera decennier.

Under "Spring Strike" kommer förbanden i första hand förläggas i en geografisk kvadrat som utgörs av Eksjö-Vetlanda-Vimmerby-Målilla, men det finns även vissa förband som kan komma att röra sig mot Västervik- och Oskarshamnshållet.

Berätta lite mer om vad ni gör här.

– Vi är här och upprättar vårt ledningsförband, säger förbandsinstruktören Harald och förklarar mer:

– Vi upprättar sambandet mellan förbanden ovanför oss men även för våra underställda förband, så att de kan ledas av våra chefer. 

Det gick knappast att undgå den militära närvaron vid VOK-stugan, där ledningscentraler i form av stora militärtält upprättats. Det gick även att se ett pansarfordon bege sig ut på vägarna under besöket.

Förutom att gå in där Försvarsmakten arbetar vid VOK-stugan är det fritt fram för motionärer att nyttja stråken och nyfikna att komma förbi och kika.

Övningen inleddes i helgen och pågår fram till måndagen.

– Men det är inte bestämt hur länge vi är i Vimmerby.

Både officerare och värnpliktiga är på plats i Vimmerby och deltar i övningen. Ett gäng värnpliktiga infartsposter i full mundering, till vardags placerade på Södra Skånska Regementet (P7), såg ut att njuta lite av vårsolen – mitt i allvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!