Miljonbesparingar väntar på skolor och förskolor

Sex miljoner kronor skärs bort på personal i skolor och förskolor. Även skolstrukturen ska utredas för att minska kostnader. Men politikerna vill inte se någon likhet med situationen 2015 när flera skolor hotades av nedläggning.

Peter Karlsson C ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby.

Peter Karlsson C ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-05-17 13:15
undefined
Peter Karlsson C ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vimmerby.

– Vi behöver vända på varenda sten. Vi kan inte förvänta oss några extra pengar från fullmäktige eller statsbidrag från regeringen. Nu stundar riktigt tuffa tider, säger en sammanbiten Peter Karlsson (C) ordförande i barn- och utbildningsnämnden kort efter besluten på onsdagen.

Större delen av sammanträdet gick åt till att få fram förslag och beslut för att motverka underskottet för i år som pekar på minus 13 miljoner senaste prognosen.

Det föranleder också en handlingsplan med åtgärder som ska redovisas för kommunstyrelsen.

Där föreslår en oenig nämnd att man ska utreda följderna av en avveckling av Campus. Det skulle minska kostnaderna med 5,5 miljoner.

– Det är en av få frivilliga verksamheter men den är samtidigt väldigt viktig eftersom där utbildas personal både till våra egna verksamheter men också till näringslivet i kommunen, säger Karlsson.

Även strukturen för skolor och förskolor ska utredas. Men att det handlar om nedläggning av någon enhet vill inte politikerna kännas vid i dag.

– Det är absolut inget sådant men vi måste göra något när vi ligger 13 miljoner minus, därför vill vi se över strukturen och se om det finns något vi kan göra, säger Lis-Astrid Andersson (S) vice ordförande i nämnden.

C, S, V och M står bakom förslagen att utreda.

SD och KD är emot.

– Ska vi utreda skolstrukturen ska det vara av kvalitetsskäl, inte av ekonomiska skäl, säger Ola Gustafsson (KD).

– Det här handlar om barnens skola och vi måste klara att ha en likvärdig skola i hela kommunen, säger Peter Karlsson.

Utöver utredningarna beslutar nämnden att minska förskolepengen med två miljoner kronor och skolpengen med fyra miljoner. Det innebär totalt sex miljoner kronor mindre till personal i skolor och förskolor.

Hur många tjänster som kommer försvinna till höstterminen 2024 är oklart.

– Det beror på vilka yrkeskategorier som berörs och det är upp till rektor på varje skola att besluta om sin organisation utifrån de pengar man får sig tilldelad, förklarar förvaltningschefen Ola Karlsson.

Gymnasiet och vuxenutbildningen ska skära bort kostnader för 1,5 miljon. Det kan innebära personal eller att ta bort något av programmen. Det ska i så fall utredas först.

M, KD och SD reserverar sig mot beslutet att minska på skolpengen.

Några egna förslag till besparingar har oppositionen inte lagt fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!