Miljoner fördelas till Vimmerbyföretag

Under 2018 beviljade och fördelade länsstyrelsen i Kalmar mer än 100 miljoner kronor i stöd till 120 företags- och projektstöd samt miljöinvesteringar för åtgärder inom Landsbygdsprogrammet. Elva miljoner av dem hamnade i Vimmerby kommun.

Elva miljoner kronor från Landsbygdsprogrammet betalades ut till Vimmerbyföretag under 2018.

Elva miljoner kronor från Landsbygdsprogrammet betalades ut till Vimmerbyföretag under 2018.

Foto: Lena Dahlberg

Vimmerby2019-02-02 19:30

Sveriges landsbygdsprogram 2014–2020 syftar till att ge lönsamma och livskraftiga företag, aktiva bönder och en attraktiv landsbygd. Programmet ska bidra till att nå EU:s mål för 2020, med fokus på en hållbar tillväxt för alla.

– Vi strävar efter att bidra till en hållbar utveckling, en god livsmiljö och tillväxt i Kalmar län, berättar Lillemor Jonsén, handläggare på landstingets utvecklingsenhet, där man jobbar med Landsbygdsprogrammet.

– Det behöver inte bara handla om ren företagsutveckling, utan även om exempelvis bredbandssatsningar, turistinsatser samt fritid och rekreation

Den totala budgeten för Landsbygdsprogrammet i Kalmar län under den sjuåriga programperioden är 522 miljoner kronor, där EU bidrar med cirka hälften. Av de budgeterade pengarna har man i dagsläget förbrukat ungefär 80 procent.

– Under 2018 beviljade vi totalt drygt 103 miljoner i stöd. Nästa år är sista året för den här programperioden och det har redan börjat jobbas med den kommande sjuårsperioden, berättar Lillemor Jonsén.

Av de 103 miljoner kronorna tilldelades verksamheter i Vimmerby kommun mer än 10,8 miljoner.

Större delen av dessa utgör investeringsstöd till jordbruk, men även till företag som gör miljöinvesteringar samt satsningar på service och fritid på landsbygden.

Totalt har 20 stöd beviljats och utbetalats till 18 olika företag i Vimmerby kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om