Miljoner satsas på kompetensutveckling för industrier

Genom satsningen "Kompetenslyft Kalmar län" kommer industriföretag i bland annat Vimmerby, kunna ansöka om att delta för möjlighet till kompetensutveckling.

Tillverkningsindustrin får möjlighet till kompetensutveckling tack vare miljonstöd.

Tillverkningsindustrin får möjlighet till kompetensutveckling tack vare miljonstöd.

Foto: Anna Persdotter

Vimmerby2020-12-07 17:00

Campus Västervik, som även kommer vara navet för bland annat Vimmerby, får ta del av 7,8 miljoner kronor som Svenska EFS-rådet har beviljat för satsningen "Kompetenslyft Kalmar län". Region Kalmar län går också in med 2,9 miljoner kronor i projektet, som ska ge företag och anställda i industri och industrinära verksamhet möjlighet till kompetensutveckling.

Rebecca Adolfsson är processledare vid Campus Västervik och berättar att satsningen kommit till eftersom många av länets industriföretag drabbats hårt av coronapandemin.

– Industrin är viktig bransch för hela Kalmar län. De har många anställda och står för stora delar av våra skatteintäkter, säger hon.

Genom "Kompetenslyft Kalmar län" kommer industriföretag som verkar i länet kunna ansöka om att delta.

– Vi arbetar redan med den här typen av kompetensutveckling, men med de här pengarna kommer vi kunna öka arbetet och erbjuda mer riktade kurser.

Campus Västervik kommer vara navet för norra Kalmar län, alltså Vimmerby och Västervik. Ytterligare ett nav finns i Oskarshamn, som i det första skedet har ansvarat även för Hultsfred.

Vad är det som efterfrågas hos industriföretagen?

– Mycket handlar om kunskap inom automationsteknik, programmering och systemvetenskap. Över huvud taget sådant som har med digitalisering och teknisk utveckling att göra.

Projektet startar den 4 januari och kommer fortlöpa under två år. Företagen kommer kunna ansöka om kurser löpande under den tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!