Miljoner till hemtjänsten och en ny chefstjänst

2,5 miljoner kronor till mer personal i hemtjänsten och nära en miljon till en ny chefstjänst för hälso- och sjukvården. Det är de prioriteringar socialnämnden gör i budgeten för 2022.

Behoven av hemtjänst fortsätter att öka kraftigt i Vimmerby kommun. Drygt 2,5 miljoner går till mer personal nästa år. Bilden är en genrebild tagen i ett annat sammanhang.

Behoven av hemtjänst fortsätter att öka kraftigt i Vimmerby kommun. Drygt 2,5 miljoner går till mer personal nästa år. Bilden är en genrebild tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Kallestad, Gorm

Vimmerby2021-11-04 05:00

– Det är där vi ser mest påverkan av att antalet äldre ökar och det är därför vi fått utökad ram även för nästa år, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C).

I år fick socialnämnden ett påslag på cirka 18 miljoner kronor. Det är främsta orsaken till att underskottet i år ser ut att stanna mellan en och två miljoner, jämfört med 25 miljoner back i fjol.

Till nästa år blir det ytterligare ett tillskott på cirka 3,5 miljoner. Pengar som i huvudsak går till mer personal i hemtjänsten, drygt 2,5 miljoner och 980 000 till en ny tjänst som verksamhetschef för hälso- och sjukvårdsområdet.

– Det är en ny tjänst, på sätt och vis. Men det är ju nån som gjort uppgifterna, men då i kombination med andra uppdrag, säger Lars Sandberg.

undefined
Flera grundläggande behov saknar finansiering i socialnämndens budget för 2022. "Det är måsten som vi inte kan välja bort och det går ut över andra verksamheter", säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden.

Samtidigt finns fler behov som inte är finansierade. Dit hör bland annat kostsamma placeringar av barn.

– Vi har många placeringar och de kostar mycket pengar. En djupanalys om de underliggande orsakerna pågår och vi hoppas hitta bra sätt för att förebygga placeringar med tidiga insatser. Det är tyvärr många trasiga barn och ungdomar ute i kommunen, säger Lars Sandberg.

Andra behov som det heller inte finns budgeterade pengar till är bland annat personliga assistenter och vikarier i olika delar av omsorgen.

– Det är måsten som vi inte kan välja bort. Det blir andra delar som får skjuta till pengar. Vi hoppas också på mer statsbidrag även nästa år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!