Alla elever ska ha samma förutsättningar. Oavsett var man bor, vilka förutsättningar man har, hur hemförhållandena ser ut och så vidare. Detta ser väldigt fint ut på papperet men verkligheten är annorlunda. Det ser väldigt olika ut på olika skolor och i olika kommuner. Allt handlar om prioriteringar av de medel man har och hur ledningen väljer att fördela resurserna som många gånger inte täcker de behov som finns.
Nu anslår staten en miljard kronor till Sveriges skolor i syfte att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen. Av dessa medel är nästan två miljoner öronmärkta till Vimmerby kommun.
Kraven utmanar
Kommunen kan begära ut detta anslag, men samtidigt bär det med sig en massa krav som ska uppfyllas för att man inte ska bli återbetalningsskyldig.
-Det finns ett beslutat belopp som kommunen ska avsätta för varje elev och det beloppet får vi inte minska. Statsbidraget som nu anslås är kopplat till "per elev" vilket gör att om elevantalet ökar måste vi se till att öka budgeten i kommunen så att vi fyller det kravet. Det måste vi ha koll på så att vi hela tiden följer upp och matchar detta i budgetarbetet. Det är viktigt att vi begär ut rätt summa pengar för att inte sedan blir återbetalningsskyldiga, säger Bertram Stenlund kvalitetssamordnare i kommunen.
Hur prioritera?
Vart dessa pengar ska gå till i just Vimmerby kommun kan Bertram inte riktigt svara på i nuläget.
-Vi ser att detta är något som behövs och tar emot detta med glädje. Det finns alltid hål att stoppa i och ställen vi behöver satsa på. Nu har vi just satsat på elevhälsan i kommunen så får vi se om vi fortsätter detta på samma ställe eller om behovet är större någon annanstans. Det viktiga är att vi följer kraven så vi inte missar något av pengarna och där har vi en liten utmaning.
-Jag tycker det här är en bra satsning. Vi kommer att lyfta det i ledningsgruppen för att se hur vi går vidare med detta. Vi får göra behovsanalys först och sedan går vi vidare därifrån säger Pia Ehrnlund Bengtsson, verksamhetschef för grundskolan i Vimmerby kommun.
12 miljoner
Enligt skolverket så finns en plan att denna satsning skall fortsätta ytterligare några år och att anslaget ökar år efter år.
-Detta är en första satsning men ska återkomma, så vi räknar med att det på sikt ska kunna ge 12 miljoner per år om två år till kommunen om denna plan följs så som det är satt nu från regeringens beslut, avslutar Bertram Stenlund Fridell.