Miljoner till välfärd och landsbygd

Miljonsatsningar på IT och mer personal i skolor, förskolor och äldreomsorg. Samma sak på mötesplatser och wifi på landsbygden. Socialdemokraterna valspurtar med satsningar på välfärd och landsbygd på nära 35 miljoner kronor i kommunen.

Med kommunalrådet Helen Nilsson i täten valspurtar  S i Vimmerby med miljonsatsningar på välfärd. Men det förutsätter en S-ledd regeringen. Fr.v Peter Högberg, Daniel Nestor och Eva Berglund.

Med kommunalrådet Helen Nilsson i täten valspurtar S i Vimmerby med miljonsatsningar på välfärd. Men det förutsätter en S-ledd regeringen. Fr.v Peter Högberg, Daniel Nestor och Eva Berglund.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2018-09-06 19:30

Men satsningen förutsätter att partiet behåller regeringsmakten och blir kvar i majoritet i både landsting och kommun.

– Viktigast är att det blir en fortsatt S-ledd regering, säger Peter Högberg (S) när partiet i Vimmerby presenterar hur nya statliga miljoner till välfärd och landsbygd ska underlätta att nå målet på 17 000 invånare i kommunen om fyra år.

– Äntligen riktade pengar till mindre kommuner, säger Daniel Nestor.

De 12,4 miljonerna till landsbygdsbygdsutveckling i Vimmerby vill partiet rikta till olika områden. Tre miljoner till mötesplatser och en tjänst som jobbar med utveckling där, samt till wifi-punkter runt om i kommunen.

et är bra för både invånare och besökare, säger Daniel nestor.

– Mötesplatserna är väldigt viktiga för föreningslivet och inte minst för arbetet med barn och unga, säger Peter Högberg som också pekar på ytterligare 500 000 kronor till lokalägande föreningar.

Landsbygdssatsningarna innehåller också pengar till vägunderhåll, simundervisning, samverkansfonden, kulturskolan och Campus.

– Vi behöver fler högskoleutbildningar med den kompetens den lokala arbetsmarknaden har behov av, säger Helen Nilsson.

Av de 22 välfärdsmiljonerna vill man satsa 4,5 miljoner på digitaliseringen i skolan.

– Det ger bland annat varje elev på högstadiet en egen enhet, säger Peter Högberg.

Socialdemokraterna sätter ett högt mål för resultaten i kolan.

– 100 procent av eleverna ska ha godkänt betyg. Det går inte att ha ett lägre mål, sen vill vi tillsammans med professionen bemanna rätt så att vi kan nå dit, säger Helen Nilsson.

Pengarna ska också ge mer personal i förskolan och mindre barngrupper.

– Runt 14-15 barn är ett rimligt snitt, men professionen ska avgöra de exakta storlekarna beroende på förutsättningarna i olika grupper.

Även äldreomsorgen ska utökas med mer personal.

– Medarbetarna behöver bättre arbetsmiljö, men hur många fler personer som behöver anställas kan vi inte säga i dag, säger Eva Berglund.

– Träffpunkterna på kommunala boenden ska vara kvar och utvecklas, säger hon och pekar också på behovet av fler trygga bostäder.

Satsningen inrymmer även en öppen förskola i en familjecentral.

– Pengarna ska gå till verksamhet, och vi har inte fördelat allt, så det finns till andra behov också, säger Helen Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!