Miljonkostnader när kyrkan ska bli gudomligt fin
Under 2016 kommer Vimmerby kyrka att få en yttre och inre renovering.– Arbetet har börjat utvändigt och det beräknas vara klart till midsommar. I september fortsätter renoveringen invändigt, säger kyrkogårds- och fastighetschef Dan Ekman.
Vimmerby kyrka är under renovering. Allt arbete beräknas vara klart till första advent. Under den yttre renoveringen är kyrkan öppen precis som vanligt.
Foto: Roelof Stroetinga
Förgyllningsarbeten på minst sagt hög höjd kommer att utföras på korset och de fyra obeliskerna, som kommer att blänka ännu vackrare än vanligt.
– Senast det gjordes var 1990, så det började bli dags. Kyrkan är stadens pärla och måste hållas i gott skick, något annat går inte, säger kyrkogårds- och fastighetschef Dan Ekman.
Öppen
Även om kyrkan är täckt av byggnadsställningar och klädd i skyddsnät pågår verksamheten precis som vanligt.
– Det kan vara värt att påpeka, alla kanske inte tror att det är så. Men kyrkan är öppen under renoveringstiden och är det också över sommaren, då det ju kommer extra mycket besökare under turistsäsongen.
Däremot stängs kyrkan helt från början av september, då renoveringen flyttar inomhus.
– Väggar, tak och dörrar ska målas och ambitionen och förhoppningen är att det ska vara klart så att kyrkan kan användas igen lagom till första advent.
Kostnaden för det utvändiga arbetet är beräknat till omkring två miljoner. Vad nästa steg kommer att kosta kan Dan Ekman inte säga.
– Vi har inte fått in offerter än.
Det är nästan 20 år sedan Vimmerby kyrka senast fick en inre genomgång, 1998. Att måla kyrkväggar är en grannlaga uppgift.
– Det går förstås inte att göra hur som helst, det handlar bland annat om att täcka in den unika altartavlan. Hela processen sker i samarbete med kyrkoantikvarisk expert, också den yttre renoveringen. Allt ska utföras varsamt och kunnigt.
Den nuvarande kyrkan är den fjärde, eller möjligen femte, i Vimmerby. Det är helt klart att det fanns en kyrka i Vimmerby i mitten av 1200-talet och att prästen år 1253 hette Henricus Erici. Troligen fanns kyrkan ännu tidigare, eftersom dopfunten är från slutet av 1100-talet. Under 1500- och 1600-talen hade staden en träkyrka och den ersattes år 1685 av den s k karolinerkyrkan som till och med finns på foto. Vid mitten av 1800-talet var både kyrka och klockstapel i behov av reparation, och man beslutade att uppföra en ny kyrka, på samma plats.
Ritningarna gjordes av byggmästare J Jonsson i Linköping. De godkändes i Oscar I:s frånvaro 1851 av kronprins Carl. Först i maj månad 1854 kom bygget igång på allvar. Sedan karolinerkyrkan rivits i slutet av april, hölls gudstjänsterna på torget under bar himmel.
På hösten 1857 stod kyrkan i det närmaste färdig, men invigning blev det först 4 september 1859, och den förrättades av kontraktsprosten Arvid Moberger.
Att kyrkan är ”BYGGD UNDER KONUNG OSCAR D:Is 12e REGERINGS ÅR 1856”, som det står över ingången, är alltså en sanning med modifikation.