Minderåriga fälls för flertalet brott

Två minderåriga pojkar fälls för en rad brott som de ska ha begått i Vimmerby tidigare i år. Båda döms till ungdomsvård för bland annat misshandel, olaga tvång, stöld och bedrägeri. En tredje pojke döms till samhällstjänst för stöld.

Tre Vimmerbypojkar döms av Kalmar tingsrätt.

Tre Vimmerbypojkar döms av Kalmar tingsrätt.

Foto: Lars-Göran Norlin

Vimmerby2019-04-23 15:10

På tisdagen kom domen mot tre minderåriga pojkar, samtliga hemmahörande i Vimmerby kommun, som åtalats för en mängd brott i anslutning till ett bråk vid kyrkan i centrala Vimmerby tidigare i år, skadegörelse och misshandel dagen efter bråket samt en stöld på gymnasiet i Vimmerby.

De tre var bland annat åtalade för grovt olaga tvång, övergrepp i rättssak, bedrägeri, skadegörelse och misshandel.

Den person som endast stod åtalad för stöld fälldes för detta. Han döms till 40 timmars ungdomstjänst samt att solidariskt med de båda övriga åtalade betala 16 490 kronor i skadestånd till Vimmerby kommun. De tre åtalade ska dessutom solidariskt med sina respektive vårdnadshavare betala ytterligare 9 300 kronor i skadestånd till Vimmerby kommun.

För de båda andra blev straffet hårdare. Båda döms till ungdomsvård med särskild föreskrift att följa det ungdomskontrakt som anges i domen. En av dem fälls för olaga tvång, stöld och bedrägeri. Utöver tidigare nämnda ungdomsvård och skadestånd ska han, solidariskt med den andre åtalade, betala 11 300 kronor i skadestånd till målsäganden, samt solidariskt med sina vårdnadshavare och den andra tilltalande betala ytterligare 9 300 i skadestånd till denne.

Målsägande är i detta fall en man i 30-årsåldern, som under hot ska ha tvingats lämna ifrån sig sitt bankkort och kod till de båda pojkarna. Han blev även slagen i ansiktet och hotad med en träpåk. Strax därefter tog de ut 10 000 kronor från mannens bankkonto.

Åklagaren ville ha de båda pojkarna fällda för grovt olaga tvång, men tingsrätten valde normalgraden olaga tvång.

Den andre av de båda pojkarna fälls även för misshandel av en minderårig pojke samt för misshandel av en man i 60-årsåldern. För dessa ska skadestånd betalas med 6 000 kronor för vardera förseelsen. Båda dessa händelser inträffade samma dag tidigare i våras, men vid olika tidpunkter.

Vid det förstnämnda tillfället ska den tilltalade bland annat ha slagit offret i ansiktet samt hotat att knivhugga honom och en annan person. I samband med den sistnämnda misshandeln av 60-åringen döms pojken även för skadegörelse då han krossade en ruta samt förstörde ett antal krukor hos en butik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om