Mindre variant av stång på plats i Pelarne

Pelarne Hembygdsförenings traditionella midsommarfirande fick ställas in i år, men en mindre variant av midsommarstång restes i alla fall.

En mindre version av midsommarstången restes på Kullen i Pelarne på midsommaraftons förmiddag av medlemmar i Hembygdsföreningen.

En mindre version av midsommarstången restes på Kullen i Pelarne på midsommaraftons förmiddag av medlemmar i Hembygdsföreningen.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2020-06-20 12:00

På kullen ovanför kyrkogården i Pelarne brukar i vanliga fall ett 150-tal personer samlas för att fira på midsommaraftons eftermiddag. Folk från bygden brukar hjälpas åt att slå midsommarstången och resa den med gemensamma krafter.

I år fick firandet ställas in på grund av coronapandemins riktlinjer om att undvika folksamlingar. Pelarne Hembygdsförening med ordförande Anders F. Rosén i spetsen såg dock till att en midsommarstång kom på plats i år också.

– Vi satsade på en lite mindre variant i år bestående av sex delar som delades ut tidigare i veckan och gjorts var för sig på olika platser och sedan monterades ihop, sa Anders F. Rosén.

Stången var prydd med löv och blommor som flera medlemmar i föreningen hjälpts åt med. Ett tiotal av dem var samlade på midsommaraftons morgon.

– Jag har gjort själva stången. Andra delar kommer från Rostorp och Pelarnehult bland annat. Det är lite av charmen att ha en stång pyntad med lite olika blommor som fler fått sätta sin prägel på, säger Anders F. Rosén som hoppades att familjer skulle ta chansen att komma och ta sig en svängom runt stången senare under dagen.

Platsen för firandet som kallas kullen har en anrik historia och är dessutom belägen med utsikt över Mossjön.

– Den har nog använts länge för att fira olika högtider. Det finns historier om att den ha använts som offerplats för länge sedan och det finns även gamla gravhögar på platsen, säger Anders F. Rosén.

Anders F. Rosén och Erlig Åberg ser till att stången kommer på plats.
Anders F. Rosén och Erlig Åberg ser till att stången kommer på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!