Minnet av Sevede kommun

Med vemod och en önskan om landsbygdens bevarande avslutades Sevede kommuns självständiga epok för 40 år sedan. Vid nyår blev Vimmerby ny centralort men en Rumskullabo blev kommunstyrelseordförande.

Vimmerby2011-01-04 07:13

Måndagen den 28e december 1970 hölls det allra sista kommunalfullmäktige mötet i Sevede kommun. Mötet hölls i Storebro, kommunens största ort. Vid årsskiftet gick kommunen upp i den nybildade "Vimmerby kommun".
- Det är med visst vemod vi konstaterar att Sevede kommun försvinner. Sevede kommun upphör för att gå upp i en större gemenskap. Det blir andra förhållanden, som bland annat medför en minskad representation för oss. En nyårsönskan är emellertid att den vackra och livskraftiga landsbygd som omger centralorten Vimmerby skall få sina krav och behov tillfredsställda så att landsbygden även i framtiden blir lika trivsam, sa fullmäktigeordföranden Zante Hansson.

Bildades 1952
Sevede kommun bildades 1952 genom att Frödinge, Rumskulla, Pelarne och Vimmerby landsförsamling slogs samman. Kommunen tog sitt namn efter Sevede härad (som också omfattade Södra Vi, Djursdala, Vena och Hultsfred).
När den nya kommunen bildades 1971 frångicks dock hävdvunna namn och hela kommunen fick namn efter staden Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om