Minskad försäljning i bygghandeln – färre bygger hemma

I takt med att priserna stiger och pandemins restriktioner lättas är trycket på bygghandlarna allt lugnare.

Urban Andersson, VD på Carlenskogs Bygghandel berättar att han tror att många har byggt klart efter två år av pandemi och att försäljningen minskar på grund av det.

Urban Andersson, VD på Carlenskogs Bygghandel berättar att han tror att många har byggt klart efter två år av pandemi och att försäljningen minskar på grund av det.

Foto: Victoria Otternäs

Vimmerby2022-08-03 20:00

Två år av pandemi resulterade i att många tog tag i nya hemmaprojekt. Det bidrog också till att försäljningen ökade hos bygghandlarna. Men första sommaren utan restriktioner har börjat lugnt, det märks i alla fall av hos Carlenskogs Bygghandel i Vimmerby.

– Generellt sett är det nog så att bygghandeln har en lugnare takt och det gäller oss också, mot de här två tidigare åren som har varit speciella på sitt sätt, säger Urban Andersson, VD på Carlenskogs Bygghandel.

En lång tid av restriktioner kan också bidra till att många väljer att göra annat nu som man inte kunnat göra innan, berättar Urban Andersson.

– Tittar man på helheten är det nog så att vi konsumenter kanske har andra intressen som vi vill jaga ifatt, som resor eller något annat. Har vi då varit hemma och snickrat i två år så kanske det räcker ett tag, säger Urban Andersson.

Även omvärldsläget kan ha en påverkan på byggtrenden just nu. Därför kan de stigande priserna vara en orsak till den något lugnare bygghandeln, berättar Urban Andersson.

– Man upplever kanske den också som en faktor. Dels har vi snickrat ett tag och dels börjar det bli dyrt så vi kanske lugnar ner oss och avvaktar lite. Jag tror det finns en liten avvaktan, säger han.

Dock menar han att de som verkligen behöver renovera, gör det.

– Sedan är det så att de som har grejer att fixa eller om något är trasigt så gör man ju det ändå. Då har priset ingen betydelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!