Minst 25 miljoner måste sparas in

Kommunen tappar ytterligare åtta miljoner i inkomst för i år och tolv miljoner för nästa år. Det gör att kommunen måste skära ned med minst 25 miljoner för att klara ett nollresultat nästa år.

Vimmerby2009-05-02 04:05

- Det här speglar tydligt effekterna av den kris vi befinner oss i, säger kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, c, om den senaste skatteprognosen som visar att kommunernas intäkter fortsätter att falla mer eller mindre fritt.
Redan när förra prognosen kom i februari slog Carl-Axel Centerstig larm i fullmäktige och varnade för minus redan i år och ett plus för i nästa år förbytts till ett minus.
Nu förvärras läget ytterligare.
I den prognos som kom förra veckan tappar kommunen elva miljoner kronor till för i år. Det innebär att överskottet på elva miljoner från budgetbeslutet i höstas är bortblåst. Samtidigt signalerar flera nämnder att de ligger illa till med sin ekonomi.
Dessutom försvinner 13 miljoner till i skatteinkomster för nästa år. Och åren efter ser inte ett dugg bättre ut. Tvärt om. För 2011 minskar inkomsterna med 14 miljoner jämfört med hur det såg ut i februari år, och för 2012 blir tappet hela 30 miljoner - om inte skattektraften vänder uppåt till dess.
Så när kommunstyrelsens budgetberedning ska ta tag i nästa års budget på allvar om bara ett par veckor måste krafttag till.
Kostnader på minst 25 miljoner kronor ska bort - bara för att klara balanskravet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om