Minus 25 - och värmerekord

Tro det eller ej men måndagsmorgonen bjöd på ett värmerekord i Vimmerby - aldrig tidigare har Vimmerby Energi- och Miljö producerat så mycket värme som under morgontimmarna på måndagen när kvicksilvret låg runt - 25 grader.

Värmerekord. Maskinist Jonny Berglund och drifttekniker Axel Svensson eldar som aldrig förr i pannan på Södra Näs som förser fjärrvämekunderna i Vimmerby med värme. "Nu när kylan  ligger under tio minus är vattnet i ledningarna 103 grader" berättar Johhny Berglund. I tittgluggen syns glöden i pannan - där är det 1100 grader. På dataskärmen mäts värmeproduktionen. På måndagsmorgonen nådde den all time high med 45 megawatt.

Värmerekord. Maskinist Jonny Berglund och drifttekniker Axel Svensson eldar som aldrig förr i pannan på Södra Näs som förser fjärrvämekunderna i Vimmerby med värme. "Nu när kylan ligger under tio minus är vattnet i ledningarna 103 grader" berättar Johhny Berglund. I tittgluggen syns glöden i pannan - där är det 1100 grader. På dataskärmen mäts värmeproduktionen. På måndagsmorgonen nådde den all time high med 45 megawatt.

Foto:

Vimmerby2012-02-07 07:26


- Den totala effekten för både fjärr- och närvärme låg på 45 megawatt på morgonen. Det har vi aldrig varit uppe i förut, säger Roger Carlsson, VD för det kommunala energibolaget.
Ökningen är ungefär tre-fyra megawatt högre än tidigare rekord.
Den största enskilda ökningen finns i närvärmesystemet i Södra Vi.

Storkund
- Anslutningen av Ljunghäll AB innan årsskiftet en stor påverkan, säger Roger Carlsson.
Ljunghäll konsumerar ungefär 25 procent av den totala värmeproduktionen i Södra Vi-anläggningen.
- Det gäller nu när villor och andra lokaler konsumerar mycket, säger han.
Trots de kraftiga köldknäppar som inlett februari sker all produktion av närvärme i Storebro, Södra Vi, Gullringen och Frödinge, där värmen produceras hos Frödinge sågverk, med flis och med bioolja som reservbränsle.

Olja i Vimmerby
I fjärrvärmen i Vimmerby ser produktionsmixen ut på ett annat sätt.
- Vid sträng kyla, innan solen går upp och hjälper till att värma våra hus, produceras värmen lika mycket av olja som av flis vilket kostar på både ekonomin och miljön, säger Roger Carlsson.
Redan vid noll grader måste pannan på södra Näs eldas med olja för att klara värmeleveranserna.
- Det försöker vi råda bot på med vårt planerade kraftvärmeverk på Tallholmen. Målet är att bli helt olje- och fossilfri även på fjärrvärme, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om