Nattugglor får betalt för att dammsuga

Nu kan det löna sig att dammsuga på natten. I helgen blev det minuspriser på el i vårt elområde. Orsakerna är flera.

- Det är positivt med låga priser, säger Marianne Wenström

- Det är positivt med låga priser, säger Marianne Wenström

Foto: Sven Vejde

Vimmerby2023-07-17 18:00
undefined
- Det är positivt med låga priser, säger Marianne Wenström

–  Det är ju fantastiskt, säger Marianne Wenström, från Wennebjörke Gård. 

På måndagen hade hon fått en elräkning som var 200 kronor lägre än tidigare så hon menar att det är positivt om elpriserna går ner.

– Det är alltid bra med låga priser, menar Marianne Wenström.

Minuspriser är ovanliga men förekommer. I helgen var det som lägst - 0,36 kronor per kilowattimme. Så den som hade timprisavtal och körde sin tvättmaskin eller laddade elbilen fick alltså betalt för att konsumera el. 

Elpriserna styrs både av efterfrågan och produktion. Priserna sätts på en elbörs - Nord Pool- i förväg, på en spotmarknad. Man kan enkelt beskriva att det är ett auktionshus där köpare och säljare möts och bestämmer till vilket pris elen ska handlas till nästa dag. Priserna där bestäms utifrån åtta olika grundfaktorer. 1) Elproduktionen i Sverige. 2) Elproduktionen i norra Europa som tillhör Nord Pool. 3) Elproduktionen i övriga Europa. 4) Efterfrågan globalt. 5) Elkonsumtionen. 6) Hur mycket el vi exporterar till andra länder. 7) Dollarkursen. 8) Priset på klimatutsläpp.  Och väderprognosen förstås. En tidigare elhandlare som vill vara anonym säger till Vimmerby Tidning att det till syvende och sist handlar det slutgiltiga priset om en simpel affärsuppgörelse med en kvalificerad "killgissning" i botten. 

Att det kan uppstå negativa priser på el kanske strider mot vår föreställning om hur priser uppkommer och sätts. Det som händer rent praktiskt vid negativa priser, minuspriser, är att det råder låg efterfrågan på el och att det finns en överproduktion av el vid ett givet tillfälle. Den naturliga följdfrågan är då hur uppkommer denna överproduktion? Varför drar inte elproducenterna ner på kapaciteten på kraftverken när de redan i förväg vet att priset kommer vara lågt nästa dygn?

Svaret är att det är för dyrt att stänga av kärnkraftverken någon eller några timmar det är överproduktion av el. Det är betydligt enklare och billigare att dra ner på vattenproducerad el dock.  

undefined
Oskarshamns kärnkraftverk

Vimmerby Tidning möter Inger Linder på stadens bibliotek, själv har hon fast pris sedan ett år tillbaka.

undefined
- Det jämnar ut sig i längden, säger Inger Linder, som har fastprisavtal.

– Man blir lite ledsen när man hör det hela. Men det jämnar ut sig i längden. I vinter blir det tvärtom, säger Inger Linder från Storebro.

Priset på el kan även vara extremt låg på dagen. Men inget slår de låga priserna efter midnatt för den kan hålla sig vaken. Men det är inget för Marianne Wenström.

– Jag går inte upp på natten och dammsuger!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!