Missad Lex Sarah-rapportering - tre gånger

I tre fall har socialförvaltningen i Vimmerby brustit i sina rutiner för rapporteringar enligt Lex Sarah. I somras anmäldes tre avvikelser - men de ansvariga enhetscheferna missade att rapportera incidenterna för vidare utredning. - Vi ser allvarligt på det inträffade, säger socialförvaltningens kvalitetssamordnare Hanna Alsér.

Vimmerby2013-10-29 07:09

Enligt Lex Sarah har anställda inom socialtjänsten skyldighet att rapportera missförhållanden eller risk för missförhållanden i verksamheten. Rapporterade fall ska åtgärdas och rapporteras vidare av den som bedriver verksamheten.
Och det är där som rutinerna inom socialförvaltningen i Vimmerby har brustit. De ansvariga enhetscheferna åtgärdade incidenterna - men upprättade ingen rapport enligt Lex Sarah för vidare utredning.
- Anställda är skyldiga att rapportera avvikelser när något går snett och det har man gjort. Avvikelserna har åtgärdats, så ingen har farit illa onödigt länge. Men när vi gick igenom avvikelserapporten såg vi att de här händelserna skulle ha rapporterats enligt Lex Sarah, säger Hanna Alsér.

Tre olika fall
Det första fallet rör en person som fått vänta på toaletten i cirka 90 minuter. Det andra handlar om hot och våld mellan två brukare. Det tredje om skötsel och hygien.
Socialförvaltningen tar på sig ansvaret för att avvikelserna inte har rapporterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om