Misstänks ha flytt landet med barnen

En 59-årig man, folkbokförd i Storebro, häktades idag för det som i juridiska termer kallas ”grov egenmäktighet med barn”. I praktiken innebär det att han tros ha flytt landet tillsammans med sina barn.

Foto: Scanpix

Vimmerby2016-06-13 13:18

Det hela tog sin början i fredags, då mannen i tingsrätten blev fråntagen vårdnaden av sina två barn, tolv och åtta år gamla.

Enligt tingsrättsdomen skulle barnen överlämnas till mamman senast klockan 12.00 på måndagen. Men redan på söndagskvällen inkom en anmälan till polisen – och de rättsliga hjulen började snurra:

– Pappan, som också är den misstänkte, fick inte del i vårdnaden. Och i helgen blev det känt för polis och åklagare att pappan och barnen eventuellt hade lämnat hemorten – och även Sverige, säger åklagare Robert Knutsson efter att beslutet om häktning tagits på måndagen.

Har ni någon aning om vart mannen kan ha fört barnen?

– Det har vi, men jag vill inte precisera det i detalj. Det finns vittnesuppgifter från en gemensam bekant till familjen, om att pappan tagit tåget söder ut tillsammans med de två barnen.

Eftersom mannen misstänks befinna sig utomlands, och därmed utom räckhåll för den svenska rättvisans klor, kommer inget datum för åtal att sättas i ärendet.

Istället fortsätter jakten på mannen och barnen ute i Europa.

– Mitt nästa steg i arbetet blir att utfärda en efterlysning och europeiska arresteringsorder, så han kan utelämnas till Sverige. Det ska börja lysa rött överallt om han upptäcks någonstans, säger Robert Knutsson som vidare beskriver utredningsläget:

– Det ser bra ut, men nu handlar allt om att få hem barnen till mamman. Det är det absolut viktigaste. Och finns de kvar i Europa är möjligheterna till det goda.

Vilken typ av bevisning har ni att gå på?

– Ja, den klaraste bevisningen består ju i att barnen inte finns hos mamman. Men det finns annan bevisning också. Jag har gott hopp om att detta ska lösa sig – man får inte en person häktad i hans utevaro om man inte har ett väldigt gott bevisningsläge.

De försvunna barnen i fråga är födda år 2004 och 2008. Den 59-årige mannen är misstänkt på sannolika grunder, den högre misstankegraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om