MITT SMULTRONSTÄLLE: "Här är jag ett helt dygn ibland"

Vackra Försjön ligger mellan Vimmerby och Rumskulla. Sjön är liten, knappt större än en göl, men tvärtemot gölars bruna vatten är Försjöns vatten klart. Här slår sig Peter Fjällgård gärna till ro, för att dra en regnbåge eller två.

Försjön ligger mellan Vimmerby och Rumskulla. För den som vill pröva lyckan när det gäller regnbågslax, gädda eller abborre är fiskekort ett måste.

Försjön ligger mellan Vimmerby och Rumskulla. För den som vill pröva lyckan när det gäller regnbågslax, gädda eller abborre är fiskekort ett måste.

Foto:

Vimmerby2016-08-02 09:50

Listan på "smultronställen" i Vimmerby kommun kan göras lång, och valet av ställe beror såklart på vem som får frågan. En röd tråd verkar dock vara natursköna platser. Den aktive och engagerade Rumskullabon Peter Fjällgård valde Försjön som sitt favoritställe, men det skulle lika gärna kunna vara ett rum hemma i bostaden, rummet där skivsamlingen finns.

– Nu får väl frugan vatten på sin kvarn, men jag har nog runt 2 500 skivor...

Stoppade nedläggningar

Peter Fjällgård är ett välkänt namn, inte bara i Rumskulla. Han känns igen av många efter den heta debatten om skolnedläggningarna. Många som läste tidningen den 1 april 2015 trodde att rubriken om skolnedläggningar var ett aprilskämt.

– Skolan i Rumskulla har varit nedläggningshotad förr, så jag förberedde protestlistor redan innan jag visste.

– När jag fick beskedet drog jag igång direkt, och fler Vimmerbybor än någonsin reagerade.

Peter Fjällgård var en av alla som engagerade sig lite extra. Han deltog i möten, både som åhörare och talare, demonstrerade, protesterade och nätverkade.

– Vi hade aldrig lyckats om vi varit fyra personer, men nu var vi massor.

Morfars kloka ord

Viljan att engagera sig kommer från Peter Fjällgårds uppväxt. Han växte upp på Norra sjukhusets område i Västervik, det som idag heter Gertrudsvik. När grundskolan var avklarad började han även jobba där.

– Jag var tredje generationen i min släkt som jobbade på området. En stor del av min värdegrund lades där. Jag kommer så väl ihåg den tillsägelse jag fick av morfar när jag skrattade åt en av patienterna. "Det måste alltid finnas någon som står upp för de svaga", sa han sedan. Det har följt mig och jag kan bli ganska stridbar i en del lägen.

Sedan dess har arbetsplatserna varierat, från anställning i motor- och sportaffär till hyvleri, camping och personlig assistent. Numera är han undersköterska inom Vimmerby kommun.

Lever vildmarksliv

Tillbaka till Peters "smultronställe". Vi låter skivorna vara för denna gång, för husfridens skull, och beger oss istället till idyllen vid Försjön. Här har han tillbringat många timmar.

– Det viktiga är inte att det nappar, även om det också är roligt förstås. Det finns både gädda och abborre, såväl som regnbågslax här.

– "Nu försvinner jag ett dygn", brukar jag säga till Monica. Då löser jag fiskekort, åker hit eller till nån annan sjö, kokar kaffe och lagar mat på stormkök. Det är skönt att bara vara själv ibland, och att hämta kraft från lugnet vid sjön.

Peter Fjällgård beger sig gärna till Försjön för att fiska och bara koppla av. Platsen är ett riktigt "smultronställe", enligt Peter. Foto: Lena Dahlberg
Peter Fjällgård beger sig gärna till Försjön för att fiska och bara koppla av. Platsen är ett riktigt "smultronställe", enligt Peter. Foto: Lena Dahlberg
Peter Fjällgård

Uppvuxen: Gertrudsvik i Västervik (som då hette Norra sjukhuset)

Bor: Rumskulla

Familj: gift med Monica, fem barn mellan 29 och 37 år, samt fem barnbarn

Gör: undersköterska inom Resursenheten i Vimmerby

Fritiden: engagerar sig i Rumskulla GOIF, är även medlem i Målilla Motorklubb

Det visste du inte: Peter är en riktig samlare, förutom skivsamlingen och alla kokböcker, har han runt 50 gamla olika svenska fiskerullar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om