Området där Bråneholms pappersbruk låg är verkligen vacker. Skogen öppnar upp sig i en glänta, precis intill den brusande forsen. En lite vildare del av Stångån. Strax intill ligger mossöverväxta ruiner efter pappersbruket och de andra verksamheterna. Ett gammalt kvarnhjul skvallrar om att vattnet tämjts att arbeta åt oss människor.
– Nu är det ovanligt lågt vatten, du skulle se hur det kan se ut här på våren, efter islossningen, säger Göran Nachtweij och beskriver hur vådlig en kanotfärd skulle kunna bli bland alla vassa stenar.
– Jag brukar ta upp kanoten där borta vid rampen, innan stenarna, och sedan lägga i den där ån flyter lite lugnare igen.
– Sedan kan man fortsätta till Storebro, eller till Vimmerby. Det är som att paddla i en grön tunnel – fantastiskt härligt.
Inspirationsplats
Bråneholms pappersbruk var i drift under 1800-talet. Här tillverkades skrivpapper, omslagspapper och tätningspapp. Här fanns även en kvarn, en såg och ett hyvleri.
– Den här platsen är ett av mina smultronställen, inte bara för vattnets skull. Jag tycker om att komma hit, att tänka på den historia som funnits här, föreställa sig hur arbetarna kämpade. Jag kan hämta kraft till mitt eget arbete i den här miljön.
Göran Nachtweij har känt till platsen sedan han var liten. Det var hans mamma Britt Nachtweij som tog med honom hit.
– ”Kom ihåg den här platsen”, sa hon. Mamma var väldigt naturintresserad.
Göran Nachtweijs intresse för natur, musik och människor har gjort att han provat på en del yrken inom just dessa områden.
Trummis sen sju år
Eftersom en karriär som trummis inte direkt mötte stående ovationer från föräldrarna, gick han istället skogsbruksskolan i Helgesbo. Under tiden spelade han trummor i olika band.
– Jag har spelat trummor sedan jag var sju år och drömde egentligen om att jobba med musik på heltid.
Efter några år som skogshuggare läste han till fritidsledare och jobbade med ungdomar i Kisa under tio år.
– Vi kombinerade friluftsliv och musik, satte upp shower och hade rockbandskurser. Det var väldigt inspirerande.
Kulturkvällar med musik
Sedan 1993 har Göran Nachtweij arbetat på Vimarskolan, med lite uppehåll när han startade det egna företaget Trumtakter. Numera Vimmerbytakter AB.
– På skolan jobbar jag som resurspedagog, elevassistent och fritidsledare. Jag jobbar också med klättring och musik, med friluftsdagar och musikshower.
Under sommaren har vi sett honom på scenen vid Warmbadhuset där han arrangerat kulturkvällar tillsammans med sin fru Ingela Nilsson Nachtweij och Kjell-Åke Johansson, med flera andra. Och en rad unga talanger förstås.
– Att skapa tillfällen för musikintresserade ungdomar – det är det som driver mig.