Mjölkpriset rasar för bönderna

Priset som bonden får för en liter mjölk har minskat med omkring 65 öre sedan i våras. För en genomsnittsgård betyder det hundratusentals kronor i minskade intäkter på årsbasis.
- Det är tufft. Man får inte mycket lön för slitet - mjölkpriserna ligger på samma nivå som när jag gick lantbruksutbildningen för mer än 20 år sedan, säger mjölkbonden Eleonor Nilsson, som också är ordförande i LRF kommungrupp i Vimmerby.

Eleonor Nilsson, här med Adam Nilsson, ser inget annat alternativ än att köra för fullt, trots de kärva förutsättningarna.

Eleonor Nilsson, här med Adam Nilsson, ser inget annat alternativ än att köra för fullt, trots de kärva förutsättningarna.

Foto:

Vimmerby2014-11-05 07:19


Ensam är inte stark. Så resonerade Eleonor Nilsson och hennes man Anders när de 2008 slog ihop sin mjölkgård med grannens och bildade aktiebolaget Flaka mjölk AB utanför Gullringen. Tillsammans kunde de nyinvestera och satsade stort, med nybygge och fem mjölkrobotar. Idag har de 320-330 mjölkkor.
- Det är inte helt ovanligt, och det ska man också tänka på när man ser statistiken över mjölkproducenter som försvinner. Ofta är det bönder som går ihop och tar över arrenden från grannen. De som är kvar blir större enheter.

Minska minussiffrorna
Men inte ens större gårdar med maximala förutsättningar att vara lönsamma kan i dagsläget gå runt på mjölproduktionen.
- Vi har inte fått bättre ekonomi genom att gå ihop. Men vi har delat ansvar och mer fritid än tidigare. Som det är nu överstiger fakturorna inkomsterna och vi diskuterar hur vi ska få så litet minusresultat som möjligt.
Eleonor Nilsson säger att det finns mjölkbönder som har det betydligt värre.
- Det finns gårdar där man inte längre får foder levererat, eftersom man inte kan betala sina räkningar. Då har det gått långt. Vi har ändå investerat och byggt nytt och det finns inget alternativ än att köra för fullt. Det är mycket lån som ska betalas. För andra, som står i valet och kvalet kan det vara lättare att ta beslutet att lägga ner. På gårdar där man står inför ett generationsskifte kanske ingen tar över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om