Mobbning polisanmäld

- Polisanmälan är alltid en form av misslyckande, eftersom det förutsätter att föräldrarna inte tycker att skolan gjort tillräckligt. Men ibland behövs det, som en skarp markering, säger Håkan Karlsson, polis med ansvar för det brottsförebyggande arbetet i skolorna.

Vimmerby2003-12-19 07:30

I flera år har pojken utsatts för kränkande behandling och trakasserier.
Det dröjde också år innan han berättade hemma hur han hade det i skolan - här hade han isolerat sig helt från jämnåriga och det hände att han tillbringade rasterna inlåst på toaletten, för att slippa möta sina plågoandar.
Fem pojkar uppges ha legat bakom mobbningen.
Familjen upplevde inte att pojkens situation blev bättre efter att de kontaktat skolan - enligt föräldrarna förnekade lärarna att pojken skulle ha blivit mobbad. I våras polisanmälde föräldrarna den kränkande behandlingen av sonen.
Hur kan det gå så här långt, när det finns handlingsplaner mot mobbning och antimobbningsteam i skolorna?
- Om jag visste det...tyvärr har jag inget bra svar på det, säger Anna-Karin Cederstrand (c), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vimmerby kommun.
Hon känner inte till det här fallet.
- Nej, inte alls, jag har ingen aning om det. Men vi får alltid information från Skolverket, när det hamnat där, så det lär väl komma.
Cederstrand vill inte kommentera ärendet, innan hon vet vad som ligger bakom.
- Jag kan inte ha någon annan åsikt än att jag naturligtvis tycker att det är väldigt olyckligt att det hänt. Men jag vill inte säga något mer om det innan jag hört den andra sidan.

Positivt bland eleverna
Anna-Karin Cederstrand tycker generellt att de modeller för mobbningsförebyggande arbete som bedrivs ute på skolorna fungerar.
- Jag drar åtminstone slutsaten att om det inte skulle fungera, skulle det vara flera anmälningar och mera diskussioner än det är. I och för sig visade den elevenkät vi gjort i årskus tre att mobbning finns på skolorna och det är ju ingen överraskning. Men eleverna tyckte också att det jobb som gjordes mot mobbning i skolan var bra, så det är ju positivt.
Att eleverna på lågstadiet har en positiv bild är å andra sidan ganska naturligt, tycker Anna-Karin Cederstrand.
- Vi vet ju alla att det blir hårdare tag på högstadiet, och lättare att komma undan genom olika gruppkonstellationer. Samtidigt tror jag det finns en fördel för utsatta elever att man har olika lärare, då finns det alltid någon vuxen man känner förtroende för, och man blir inte låst vid en enda vuxen. Dessutom finns det kurator på högstadiet som jobbar mycket aktivt med mobbning.

Ovanligt
Att mobbning i skolan polisanmäls är ovanligt. Håkan Karlsson vid Vimmerbypolisen är ansvarig för informationen i skolorna och jobbar regelbundet med brottsförebyggande arbete.
- Det handlar inte ens om ett fall årligen, men det förekommer givetvis. Mobbning får vi aldrig bort helt hållet och när det gått så långt att föräldrarna tycker att inget annat återstår kan det bli den sista åtgärden.
Håkan Karlsson säger att polisanmälan är en skarp markering, som ligger i linje med den tydliga inställning man eftersträvat på bland annat Astrid Lindgrens skola.
- Man visar att man inte tolererar kränkande ord eller någon form av kränkningar. Naturligtvis är det här en sak som alla borde veta, men ibland behövs tydligare markeringar. När man polisanmäler, som ju alla har rätt att göra, är man dels missnöjd med hur skolan hanterat det hela och dels hoppas man förstås att mobbaren förstår allvaret.
Om mobbaren är straffmyndig kan också beteendet mot andra komma att straffa sig.
- Man riskerar att bli dömd, och det kan handla om olika brottsrubriceringar som ofredande, olaga hot, förtal och misshandel.

Jobbar förebyggande
I Håkan Karlssons arbete ingår brottsförebyggande samtal med de som är inblandade i mobbning - en insats som han tycker fungerar bra.
- Jag kan bli kallad till skolan för samtal, innan det gått så långt som till polisanmälan, och samtalen kan se lite olika ut. Det kan vara allt från ett snack med de berörda till stormöte och det är bra med en snabb hantering. Ofta sker det ju också i dialog med kurator, lärare och skolsyster och jag tror att det här kan vara en orsak till att det trots allt är ganska ovanligt med polisanmälningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om