Moderaternas viktigaste frågor inför valet

Trots en annorlunda mandatperiod med politisk kris och pandemi tycker Moderaternas gruppledare Marie Nicholson att det varit en bra mandatperiod: "Det är betydligt mindre politiskt käbbel nu."

Marie Nicholson är särskilt stolt över satsningen på att alla barn ska kunna läsa efter första klass. "Det här är en långsiktig satsning som vi hoppas att man håller i i många år för att öka elevers läskunnighet."

Marie Nicholson är särskilt stolt över satsningen på att alla barn ska kunna läsa efter första klass. "Det här är en långsiktig satsning som vi hoppas att man håller i i många år för att öka elevers läskunnighet."

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-06-11 20:00

Inför valet -22

Förutom gruppledare är hon också vice ordförande för kommunstyrelsen. Tillsammans med Niklas Gustafsson, ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, möter hon mig för en digital intervju kring partiets vallöften från 2018 och hur man ser framåt. 

I Moderaternas manifest strävade man efter att ha det bästa företagsklimat i länet i Vimmerby. Nyligen presenterades Svenskt Näringslivs rapport som visar att Vimmerby hamnar både under genomsnittet nationellt och i länet. 

– Vårt näringslivsarbete har haft en hög prioritering under den här mandatperioden. Vi satte naturligtvis en hög ambitionsnivå och det ska man ha. Näringslivsrankingen är inte det enda som är viktigt men vi är glada över att det går uppåt, för små steg lite i taget är ju så man klättrar, säger Nicholson. 

Hon berättar att man i Vimmerbyalliansen har satt ett mål om att göra 200 företagsbesök per år, något som man ligger efter med på grund av pandemin, men i höst hoppas hon att man kan köra på igen.

undefined
Under krisen i stadshuset kastades Niklas Gustafsson in i hetluften och blev tillförordnad kommunstyrelseordförande. "Man fick jobba mycket en dag i taget. Men det var en väldigt lärorik period för mig."

Niklas Gustafsson berättar om en budgetsatsning som gör att fler digitala tjänster ska bli tillgängliga, som ska underlätta för både företagare och privatpersoner.

– Vi gör en utökning med antalet medarbetare för att kunna serva företag och privatpersoner bättre. Vi utökar med nästan tio procent i antalet tjänster, det är en rätt liten organisation från början, vi är 34 och ska utöka med fyra tjänster till. 

Den expresskö för enklare ärenden som man lyft i sitt valmanifest är ännu inte på plats.

– För de som har enkla bygglovsärenden, där ärendet är komplett direkt när det kommer in, vill vi kunna snabba upp handläggningstiden. Det har vi inte riktigt kommit i mål med än. 

undefined
"Siktet var inställt på åtta år i Vimmerbyalliansen, naturligtvis var det lite skakigt där ett tag, men vi är överens om att vi kommer fortsätta." säger Marie Nicholson om samarbetet i Vimmerbyalliansen.

Trots att man i Moderaternas valmanifest skrivit att skatten i Vimmerby inte ska vara högre än i andra kommuner, så är faktum att skattesatsen är den högsta i länet. Nicholson förklarar det så här:

– Vår ambition är att sänka skatten allt jämt. Men först och främst måste vi tillbaka till vårt överskottsmål på två procent. Om vi sänkte skatten och inte nådde överskottsmål på två procent så vore det rent ut sagt ganska korkat för då spelar vi med våra egna möjligheter att kunna finansiera våra investeringar.

Hon lyfter också att socialnämnden måste kunna klara sin budget innan det kan bli tal om några skattesänkningar.

– Då kommer vi att sänka skatten. Det kan bli så att det blir nästa år, för jag tror att vi kommer att klara tvåprocent-målet.

Så frågan om sänkt skatt kommer fortsatt vara en käpphäst för Moderaterna?

– Skattesatsen sätts i november, så skulle man ha det som en framgång inför valet så skulle det gjorts i år. Men jag tycker inte att man ska sätta sin politik efter när det är valår, utan man ska göra det efter hur det ser ut i verkligheten och därför så kan det bli nästa år.

Flera av de frågor som fanns med i valmanifestet 2018 ser Nicholson kommer att vara viktiga även i valet 2022. Det gäller bland annat frågan om trygghet, arbete och integration. 

– Jag tror vindkraft och energi överlag kommer att bli en stor fråga i Vimmerby. Vi kommer behöva ta en ny vindbruksplan snart. Vi har landat in i att vi säger inte nej, men vi är väldigt restriktiva. Vi har ett varumärke i Vimmerby att se efter och vi har också många som kanske inte skulle uppskatta bullret, skuggorna och att man hugger ner produktionsskog. 

Moderaterna i Vimmerby

Moderaterna fick 12,6 procent av rösterna i kommunvalet 2018, vilket gör att de är tredje största parti i Vimmerbys kommunfullmäktige. Partiet har sex mandat i fullmäktige. 

Tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna ingår Moderaterna i Vimmerbyalliansen som är i majoritet och styr i kommunen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!