Niklas Gustafsson (M) är positiv till konkurrensen

Öka tryggheten i Vimmerby, med mer gatubelysning och eventuell kameraövervakning är en av deras valfrågor. Det kommunala förstanamnet för Moderaterna, Niklas Gustafsson, ser positivt på att han utmanas av partikollegan i kampen om att bli kommunalråd.

Niklas Gustafsson (M) berättar att han spenderar mycket td i naturen och därför var det naturligt att intervjuas vid Vimmerby orienteringsklubb.

Niklas Gustafsson (M) berättar att han spenderar mycket td i naturen och därför var det naturligt att intervjuas vid Vimmerby orienteringsklubb.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-09-08 19:30

Vimmerby Tidning träffar Niklas Gustafsson (M) vid Vimmerby orienteringsklubb.

– Jag tycker att vok-skogen betyder väldigt mycket för många människor i Vimmerby och jag själv är skogsmänniska i grunden. Det var en naturlig plats att träffas på.

Hämmar det partiet att det pågår en personstrid mellan dig och Per-Åke Svensson om att bli kommunalråd?

– Det får vi se efter valet. Jag är positiv till konkurrens.

Han säger att Moderaterna i Vimmerby vill satsa på att få ner sjukskrivningstalet bland personal inom omsorgen. Niklas Gustafsson säger att de kan göra ett inspel till förvaltningen för att se över varför personalen behöver korttidssjukskriva sig – främst i åldrarna 18 till 30 år.

En del, enligt honom, är att få bort delade turer för personalen. En annan del är att öka bemanningen.

– Vi ser att det behövs personal och det är viktigt att man känner att det finns kollegor som klarar av jobbet om man är sjuk.

Han säger att heltidsanställning inom omsorgen ska vara en rättighet men att deltid ska vara en möjlighet.

Du har nämnt att kompetensbristen i olika yrken ökar. Hur ska ni komma till bukt med det?

– Det är ett bekymmer som både vi i kommunen och privata företag har i dag. Nu har man marknadsfört hotell- och restaurangutbildningen lite mer ihop med näringen och det har gett resultat. Kan man göra så inom fler bristområden så har man kommit en bra bit på väg.

Han menar att strandskydd tillsammans med attraktiva bostadslägen är en viktig del i att få fler personer med olika kompetenser att flytta till och stanna kvar här. Moderaterna vill öka byggandet av bostäder i kommunen. 

Samtidigt menar Niklas Gustafsson att det finns flera tomter som finns till salu som behöver uppmärksammas.

– De kommunala tomterna måste kommunen marknadsföra.

Han berättar att de vill sänka skatten i Vimmerby på sikt men att partiet inte skulle arbeta för den frågan det kommande året, till följd av nybyggnation och renovering inom skolan samt byggnationen av det nya kommunala äldreboendet

Niklas Gustafsson säger att Moderaterna jobbar för att öka tryggheten bland unga. Han vill att kommunen ska samarbeta med ett lokalt café som ska ha kvällsöppet för yngre, där någon vuxen kan finnas på plats.

Vimmerby anses vara trygg i förhållande till övriga kommuner, vad vill ni göra mer?

– Sett till statistiken begås det få brott här men så länge folk känner sig otrygga måste man ta till fler insatser. Vi är positiva till kameraövervakning, det måste vara där det finns behov. Och mer tänt på vissa sträckor.

På frågan var kameraövervakningen ska finnas har han inget svar, utan menar att det skulle vara privata aktörer som får komma in med förslag.

I senaste Novusundersökningen listas klimatfrågan som väljarnas sjätte viktigaste fråga. Hur jobbar ni med detta?

– Vi värnar miljön, vi vill ha bra förslag som inte är populistiska, vi tror inte så mycket på plastpåseskatt. Att bygga hållbart, exempelvis ett rådgivande trädbyggnadsprogram, det är klimatsmart. 

Han berättar att de är positiva till fortsatt utökande av solceller lokalt men mer negativa till vindkraft. Han menar att de skulle vilja att det byggs en till två vindkraftparker lokalt – inte mer då han menar att det kan störa personer i närområdet. 

Han vill att kommunen ska samarbeta med ett lokalt café som kan ha kvällsöppet för ungdomar.
Han vill att kommunen ska samarbeta med ett lokalt café som kan ha kvällsöppet för ungdomar.
Niklas Gustafsson (M)

Ålder: 38 år

Politiska uppdrag: Vice ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden, ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!