Modern idrottsanläggning för 30 miljoner

Frågan om och behovet av en ny idrottshall i Vimmerby har varit på tapeten till och från under de senaste 20 åren utan få någon lösning. Vår tidning har gjort ett besök i Vetlanda där man tagit saken i egna händer och skapat Iscar Arena. – Det var en tuff process att få arenabygget politiskt förankrat. Vi slets mellan hopp och förtvivlan, men efter sex års hårt arbete var allt klart, säger Clas Löfkvist, ordförande för innebandyföreningen och arkitekt av Iscar arena.

Iscar Arenas matcherna med plats för 750 åskådare.  Anläggningen kostade drygt 30 miljoner kronor och har varit en bra lösning både för skolor och föreningar i Vetlanda.

Iscar Arenas matcherna med plats för 750 åskådare. Anläggningen kostade drygt 30 miljoner kronor och har varit en bra lösning både för skolor och föreningar i Vetlanda.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2017-01-09 09:00

I samband med att Vimmerby IBK mötte Vetlanda IB på bortaplan för en tid sedan var vår tidning på plats och tog en närmare titt på Iscar Arena. 
Den innehåller två hallar med fullvärdiga mått. Den ena utan läktare avsedd för träning samt ungdomsmatcher. Den andra med läktare och plats för 750 åskådare avsedd som matcharena. Dessutom finns åtta omklädningsrum, gym samt cafeteria i samma byggnad.

Bakom arenan som nu stått på plats i ett drygt år står Vetlanda innebandyförening och dess ordförande Clas Löfkvist som till vardags även driver företaget Byggkonsult i Vetlanda.
– Vi hade två behov i åtanke när vi 2009 vände oss till kommunen. Plats inomhus för att bedriva bollsporter - som innebandy och handboll - och platsbehovet för inomhuslokal för kringliggande skolors gymnastiklektioner

Efter flera års förhandlande med kommunen blev lösningen att vi bildade ett arenabolag och fick ett lån på drygt 30 miljoner kronor av kommunen. Dessutom förband sig kommunen att under 25 år betala ett årligt driftbidrag på drygt tre miljoner kronor i utbyte mot att skolorna får utnyttja hallarna på vardagar mellan 8 och 16, berättar Löfkvist som efter ett års verksamhet i arenan kan konstatera att de ekonomiska kalkylerna håller och att allt har fungerat som man tänkt sig.

Den stora fördelen med att bygga och driva arenan i ett eget bolag är att man har kunnat utnyttja de ideella krafter som finns i en förening på ett helt annat vis än om allt gjorts i kommunal regi.
– Tack vare det har vi kunnat hålla nere kostnaderna och fått till en optimal lösning för alla parter. Det känns jättebra att så många ungdomar får möjlighet att träna och spela matcher med rätt förutsättningar, säger Clas Löfkvist.

Vimmerby IBK:s ordförande Niclas Samuelsson har inte själv haft möjlighet att besöka Iscar Arena ännu, men har hört mycket gott om projektet.
– De som har varit där har varit imponerade av anläggningen och jag har för avsikt att göra ett besök personligen inom kort, säger Niclas Samuelsson som inte är främmande för en liknande lösning i Vimmerby.
 – Som det är nu känns det som hallfrågan inte alls är med på agendan bland Vimmerbys politiker. Vår förenings ungdomsverksamhet växer stadigt och därmed behovet av hallyta och träningstider. Dessutom är den nuvarande idrottshallen inte alls optimal som matcharena för A-laget. Varken för publik eller spelare, säger Niclas Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om