Mognadstest för tonåringar inför vaccin: Så ser det ut

Sedan några veckor tillbaka är det möjligt för 16- och 17-åringar att vaccinera sig mot covid-19. Reglerna för hur man som ungdom i de åren kan slippa vårdnadshavares godkännande varierar dock mellan regionerna.

Det finns möjlighet för minderåriga att få vaccin mot covid-19 även utan vårdnadshavare godkännande i Kalmar län.

Det finns möjlighet för minderåriga att få vaccin mot covid-19 även utan vårdnadshavare godkännande i Kalmar län.

Foto: TT

Vimmerby2021-08-12 20:10

Detta är något som Dagens Nyheter uppmärksammade tidigare i veckan. I Region Kalmar län har man som praxis att minderåriga behöver ett signerat samtycke från bägge vårdnadshavarna innan vaccinationssprutan ges. I andra regioner gör man i första hand en mognadsbedömning vid spruttillfället.

Region Kalmar län kan dock göra undantag från sin praxis. 

– Ett undantagsfall är ju när den unge vill vaccinera sig, men vårdnadshavarna inte gett sitt samtycke. Då görs en mognadsbedömning av vårdpersonalen på vaccinationsmottagningen enligt checklistan, skriver Region Kalmar läns pressekreterare Rolf Asmundsson till oss per mejl.

Vi har fått tagit del av den checklista som används för mognadsbedömningar av minderåriga som vill få vaccin utan vårdnadshavares samtycke. I den går det bland annat att utläsa att vårdgivaren ska garantera följande punkter under en mognadsbedömning:

• Att den minderårige patienten har bokat tiden på egen hand.

• Vill ta vaccinet och förstår vad vaccinationen innebär och vad den skyddar mot.

• Har förståelse om varför han eller hon måste göra en hälsodeklaration och innebörden av denna.

• Förstår vad han eller hon ska göra vid mer allvarlig biverkan. 

Skulle den minderårige på något vis inte förstå de frågor som ställs i samband med checklistan ges inget vaccin, utan en ny tid bokas när man hämtat samtycke från vårdnadshavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!