Mordpodden tar upp mysterier från Öland och Gotland

Med 112 avsnitt i bagaget är Mordpodden en riktig långkörare bland true crime-poddar. "Det är ett ämne som aldrig tar slut", säger skaparen Amanda Strömqvist.

Amanda Strömqvist, 27 år och uppväxt i Vimmerby, startade Mordpodden tillsammans med Linnea Bohlin år 2016.

Amanda Strömqvist, 27 år och uppväxt i Vimmerby, startade Mordpodden tillsammans med Linnea Bohlin år 2016.

Foto: Bertil Andersson

Vimmerby2022-05-25 11:30

Vimmerbybördiga Amanda Strömqvist är bara 27 år gammal men i podcast-världen är hon en gammal räv. Tillsammans med Linnea Bohlin startade hon Mordpodden 2016 och när den nya säsongen drog igång 22 maj hade det hunnit bli nummer 19 i ordningen.

– Vi tar upp fall från Öland och Gotland, det har varit önskat länge. Jag tror att det finns en tanke om att det har hänt mycket där men det kanske är Maria Wern som spökar. I verkligheten har det varit lugnt och vi har fått gå tillbaka långt i tiden, säger Amanda Strömqvist. 

Premiäravsnittet handlade om det så kallade Fröjelmordet.

– På söndag blir det en specialare med tre olösta fall. Det är någonting som vi brukar undvika men nu diskuterar vi mysterier som förbryllat öarna under lång tid, säger Amanda Strömqvist.

undefined
"Det finns ett omättligt intresse för true crime och mordfall. Det är ett ämne som aldrig tar slut och vi har genren att tacka", säger Amanda Strömqvist om poddens fortsatta popularitet.

Säsongen består av sex avsnitt och ett specialavsnitt med utländska fall. Det sistnämnda är en ny struktur och ger energi åt poddskaparen, som har en annan relation till true crime-genren idag.

– Innan konsumerade jag väldigt mycket true crime men nu har intresset för det utanför arbetet slocknat lite. Även om det fortfarande är spännande så vill jag lyssna på helt andra saker på fritiden, säger hon.

Enligt den senaste statistiken från hemsidan Poddindex har Mordpodden strax under 40 000 lysningar per vecka.

– Det finns ett omättligt intresse för true crime och mordfall. Det är ett ämne som aldrig tar slut och vi har genren att tacka, säger Amanda Strömqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!