Mörker för bokförsäljningen – jättetapp i februari

Vimmerby bokhandel upplever en kraftigt minskad försäljning av sina böcker, trots att biblioteket varit stängt.

Det var en kraftig minskning för Vimmerby bokhandel trots bokrea och stängt bibliotek

Det var en kraftig minskning för Vimmerby bokhandel trots bokrea och stängt bibliotek

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-04-12 06:00

Bokbranschen i stort har gått upp men försäljningen hos bokhandlarna har minskat drastiskt. Det kan förklaras genom att näthandeln har ökat under pandemin, något som påverkar de lokala aktörerna.

– Vi ser en kraftig minskning och vi kan inte heller konkurrera med näthandeln och de volymer det rör sig om för att kunna pressa priserna, säger Emma Harrysson-Karlsson.

En stor problematik ligger i att butiken behöver besökare men för att följa restriktionerna varken kan eller vill man locka kunder.

– Vi måste hoppas att folk tycker det är viktigt att hålla bokhandeln kvar men vi vill inte uppmuntra till att folk ska ge sig ut heller. Det är en svår sits.

undefined
Lotta Daniels och Emma Harrysson-Karlsson på Vimmerby bokhandel.

Biblioteket har hållit stängt under pandemin och istället erbjudit "take away" men trots en minskad tillgång till böcker den vägen märks inte några extra intäkter av hos bokhandeln.

– Jag tror vi har haft en som sagt att den var inne på grund av att biblioteket var stängt. Det är mörka siffror på bokförsäljningen, berättar Harrysson-Karlsson.

I februari hade försäljningen av böcker minskat med 40 procent mot föregående år och ägarna Emma Harrysson-Karlsson och Lotta Daniels har funderat mycket på hur de kan vända trenden. Kanske kommer det en nyhet snart?

– Vi har inget klart att gå ut med men vi har funderat på vad vi kan göra mer för att locka fler besökare till butiken efter pandemin och på så vis även få visa upp våra böcker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!