Mörkret tätnar i lokala författarens nya deckare

Kommande månad släpps Vimmerbyförfattaren Samuel Karlssons nya deckare, vars intriger utspelas i Västervik.

Samuel Karlsson släpper en ny deckare i september.

Samuel Karlsson släpper en ny deckare i september.

Foto: Pressbild

Vimmerby2020-08-27 20:00

Författaren och journalisten Samuel Karlsson, som vuxit upp i Djursdala utanför Vimmerby, släpper snart sin nya bok. Det är den tredje boken i en serie som utspelar sig på en fiktiv ö i Tjust skärgård utanför Västervik. Höstmorden, som boken heter, handlar om polisen Jessica Jackson som återigen ställs inför nya utmaningar. I likhet med sin huvudperson har Samuel Karlsson själv fått anta nya prövningar under arbetet med berättelsen.

– Jag gillar att utmana mig själv för varje bok jag skriver, att krångla till det lite. Det har jag gjort den här gången, säger han och fortsätter:

– Det här har varit den absolut jobbigaste boken att skriva, jag har brottats med den.

Karlsson menar att den nya boken är annorlunda sina föregångare då den har en annan typ av struktur. Han hade boken färdigskriven förra hösten, och han har redan kommit en bra bit på dess uppföljare:

– Nästa del är i princip klar. Den kommer ut om ett år, berättar han.

Han är förbunden enligt kontrakt att ge ut fem delar i serien, så mer på Karlssons deckarfront är att vänta.

Varför har du fastnat för att skriva just deckare?

– Jag har läst mycket deckare, deckare innehåller så otroligt många möjligheter. Det är inte bara spänningen utan även karaktärerna och deras utveckling. Deckarmallen kan vara väldigt bred, så den är jag inte färdig med på långa vägar, säger Samuel Karlsson.

När han jämför Höstmorden med seriens tidigare delar menar Karlsson att den aktuella boken är "mörkare och brutalare". Del ett och två toppar i skrivande stund nätbutiken Adlibris lista över mest sålda deckare och kriminalromaner. Karlsson känner av nerverna lite inför boksläppet den 9 september:

– Ja jag är lite nervös. I och med att det har gått så bra för de två första delarna har förväntningarna ökat på något sätt. Förut kunde jag bara skriva och så var det fritt för folk att tycka som de ville, men nu ska man ju leva upp till böckerna innan. Det ska bli väldigt intressant att se vad folk tycker.

Idag bor Samuel Karlsson i Stockholm, men han återvänder regelbundet till sina hemtrakter.

När var du senast hemma i Vimmerby?

– Det var faktiskt nu till kräftfisket. Jag har syskon kvar i Djursdala, så jag är hemma ett par gånger om året. Dessutom har jag besökt ön Harstena, som ligger norr om Tjust skärgård. Där har jag kunnat få känsla för miljön, som är lik den i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!