Mörkt år för ALV –här är planen för nästa år

Sommarsemester tillhör ovanligheterna för Astrid Lindgrens Världs VD, Joacim Johansson. Men i år blev det verklighet när parken tvingades stänga efter bara tio dagar öppet. "Man hoppas att man inte får det igen" säger Johansson. Men målbilden är tydlig; i sommar ska parken vara öppen i någon form.

2020 var året då Pippi fyllde 75 och nya Villa Villekulla-miljön i parken skulle invigts med pompa och ståt.

2020 var året då Pippi fyllde 75 och nya Villa Villekulla-miljön i parken skulle invigts med pompa och ståt.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-12-28 16:00

2020 skulle mycket hända i sagoparken i Vimmerby. I början av året var förberedelserna i full gång.

– Då var det verkligen full laddning. Dels kom vi från ett rekordår, dels så var det och är fortfarande i och för sig, 75-årsjubileum för Pippi. Vi hade stora planer för det med att inviga vår nya Villa Villekulla-miljö som vi skulle göra till maj, säger Joacim Johansson.

– Vi hade ett bra bokningsläge, inte bara vi på gästboendet utan egentligen hela stan. Det hade aldrig varit så bra någon gång. Det såg superlovande ut.

undefined
2020 var året då Pippi fyllde 75 och nya Villa Villekulla-miljön i parken skulle invigts med pompa och ståt.

Att något var på gång att hända märktes i samband med att han själv skulle åka Vasaloppet.

– Det talades om corona och man förstod att det var lite på gränsen om de skulle få genomföra Vasaloppet eller inte. Då började vi förstå. Sen gick det väldigt snabbt när vi insåg att det här behöver vi ta lite höjd för.

På Astrid Lindgrens Värld började man att jobba utifrån olika scenarion. Ett scenario var att inte kunna hålla öppet alls. Men det var ett scenario som företaget inte kunde tro skulle bli verklighet.

– Ganska tidigt tog vi beslutet om att skjuta fram öppningen och vi kommunicerade ut det på obestämd tid även om vi hade en intern plan att vi skjuter upp det en månad. Då trodde vi att i juni borde det vara ett annat läge. 

17 juni var det dags för den redan framflyttade öppningen – om än med ett mindre antal gäster i parken än vanligt. 

– Då hade vi veckan innan fått samtal av polisen, prick en vecka innan, att de gjorde en annan tolkning än vad vi gjorde av ordningslagen; att när man hade folksamlingar utspritt på en stor yta så räknade de ihop det till en.

Hur var känslan att få det här samtalet precis innan ni skulle öppna?

– Det är klart att det kändes jättejobbigt. Men samtidigt när det sker såna här stora saker, då går man liksom in i sakfrågorna så man för stunden eller i vissa situationer inte får koppla på känslorna utan verkligen arbeta rationellt. Reaktionerna kom nog mer efteråt.

undefined
En vecka innan öppning kom ett telefonsamtal från Polismyndigheten till Joacim Johansson. Myndigheten meddelade att man gjort en annan tolkning än parken av ordningslagen.

Joacim Johansson efterfrågade beslutet skriftligt, men det hade inte myndigheten klart. Något som han reagerade på.

– Då kände man också att oj, det är konstigt. Man ringer innan man har ett färdigt skriftligt beslut som man kan skicka. Då kände jag att det här, enligt min uppfattning, är de inte hundra procent säkra på.

Parken öppnades ändå som planerat. Under en veckas tid skedde många ledningsgruppsmöten och flera styrelsebeslut. 

– Vi beslutade att inte ställa oss mer mot myndigheterna när de verkar ha den uppfattning de har, utan vi får driva det rent juridiskt efteråt när beslutet kommer. Så då tog vi beslutet att vi stänger den 28 juni. 

Det skriftliga beslutet från polisen dök så småningom upp.

undefined
Den 28 juni stängdes Astrid Lindgrens Värld, efter att ha varit öppet i bara 11 dagar.

Stängningen gav ett ekonomiskt tapp som gav tydliga konsekvenser. Var femte tillsvidareanställd fick gå. 

Vad var det för känsla som kom sen när allt hade landat?

– Framförallt ledsamhet över att bli tvingad in i ett sånt läge som vi var där vi faktiskt tyckte att vi hade rätt och myndigheterna fel. Men också någon form av lite ilska över hur fasen kan det vara så här för oss?, säger Joacim Johansson och fortsätter:

– Men vi vet och visste då redan, att i vårt avlånga land på andra platser så genomförde man sin verksamhet precis som vi ville genomföra den. Där var det okej, men hos oss var det inte okej och det är klart att det blir man ju rent ut sagt förbannad på. Men det ger ju föga framgång att tala om sin ilska, men det är klart att det var man uttryckligen riktigt arg på.

Med parken stängd blev det istället att lägga mycket krut på att jobba med politiskt lobby-arbete.

– I augusti var det verkligen full fart och sen september har vi haft otaliga möten med i princip alla riksdagspartier och med riksdagsledamöter och regeringsföreträdare, och företrädesvis personer som sitter i socialutskottet, näringsutskottet och justitieutskottet. 

Återkommande frågor på agendan har varit dels en signal om på vilket sätt parken kan komma att öppnas i maj 2021, dels att de stöd som finns idag inte är anpassade till besöksnäringen.

– De två frågorna har varit som ett mantra, man har talat om det hela tiden till alla man har bokat möten med. 

Det är inte första gången som Joacim Johansson har gett sig in i den politiska lobby-världen.

– Man ska vara ödmjuk, men jag är inte ovan vid den. Det har jag gjort förut i mina tidigare arbeten, inte minst uppe i dalafjällen. Men det är en process man får ta, vilket också på sikt är såklart nyttigt, för man har skapat många nya kontakter som vi säkert i Vimmerby kommun kommer ha glädje och nytta av i framtiden också när väl pandemin släpper. Det har ju varit bra, det jobbet kanske aldrig hade tagits om det inte hade behövts. 

undefined
Joacim Johansson på en ödslig Bråkmakargatan.

Planeringen för 2021 års säsong drog igång redan när parken stängde i somras. Men att planera framåt är svårt, när ovissheten kring hur sommaren kommer bli fortfarande är stor.

– Vi har ända sedan vi stängde i juni jobbat med olika scenarion. Allt ifrån att kunna öppna i någon form som normalt med föreställningar och teater och så vidare. Till scenarion där vi kanske bara får öppna parken och inte har möjlighet att spela föreställningar utan att familjerna och barnen får upptäcka parken och miljöerna själva. 

– Det är lite ovisst. Men människan är underbar vill jag påstå, man vänjer sig vid de olika lägena. Nu är det det här läget och det har det varit ett tag och då känner man att ”okej, vi får anpassa oss till det".

Men målbilden är tydlig; i sommar ska parken vara öppen i någon form.

– Annars är det som jag sagt vid flera tillfällen, att skulle vi inte jobba med den så skulle det vara mer ansvarsfullt att sätta oss i konkurs redan idag. Om vi inte tror på framtiden och om vi inte tror att det är möjligt så är det lika bra att stoppa nu. 

Hur har stödet varit från Vimmerbys befolkning?

– I sin helhet så är det, som jag uppfattar det, inget annat än hundraprocentigt stöd. Sen vet jag att det har funnits vissa individer som kanske har tyckt annorlunda.

Han lyfter också fram det samarbete och jobb som de gjort tillsammans med kommunen och turistbyrån.

– Vi har haft alla dessa möten, uppvaktat alla människor, bjudit hit dem och visat upp hur det faktiskt ser ut och också beskrivit vad det här ger för konsekvenser på stan och på kommunen. Man ska vara ödmjuk i det också att vi är alla i ett stort lag. Men det är klart att försvinner en av de stora reseanledningarna från kartan så blir det rätt tomt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!