Mot 20 miljoner plus i år

Kommunen går mot ett överskott på drygt 20 miljoner i år. Det är drygt sju miljoner bättre än budgeterat. Framför allt är det ökade skatteintäkter som ligger bakom det. Den kommunala driften fortsätter att kosta mer än budget.

Vimmerby2011-06-09 06:13

- Ett överskott på 20 miljoner är förstås roligt, men det är oroväckande att nämnderna inte klarar att hålla budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk, M, i en kommentar till budgetuppföljningen som omfattar årets fyra första månader som räknas om till en prognos för hela året.
När kommunens budget klubbades i december i fjol var överskottet överskottet 13,8 miljoner kronor. Nu pekar prognosen på ett på 20,8 miljoner konor.
Kommunens finansförvaltning går drygt 16 miljoner bättre än budgeterat. Främst tack vare ökade skatteintäkter på 8,6 miljoner mer, men också sju miljoner för avtalspensionerna, där hela kostnaden belastar resultatet för 2010.

Fler i jobb!
- Att skatteintäkterna ökar kan bara bero på att fler är i arbete, analyserar Micael Glennfalk.
Trots att kommunens sammanlagda resultat för ser ut att hamna på drygt 20 miljoner kronor plus är han orolig över kostnadssidan. De flesta nämnden redovisar underskott. Bara kommunstyrelsen har ett plus på två miljoner.
- De siffrorna ska man heller inte ta så allvarligt. De beror bland annat på uteblivna lönekostnader för exempelvis näringslivschefen som inte tillsatts.
De nämnder som har störst problem att hålla budget är omsorgsnämnden och barn- och utbildningsnämnden. De verksamheterna kostar 5,5 respektive drygt fyra miljoner mer än budgeterat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om