När det för några veckor sedan offentliggjordes att Cissi Hammar kommer bli kommunstyrelsens nya ordförande i Vimmerby var det säkert många som höjde på ögonbrynen.
För även om hon har varit aktiv inom politiken i många år kändes vägen banad för Daniel Nestor. Så blev det inte. Istället kommer Cissi Hammar att efterträda avgående Helen Nilsson.
När vi träffade det blivande kommunalrådet inledde vi med frågan som säkerligen en del av er vill ha svar på: Vem är Cissi Hammar?
– Jag är en 53 år gammal Vimmerbybo. Jag har varit aktiv inom politiken, fast i små positioner, i tio år. Jag satsade på arbetet inom regionen för två år sen. Där är jag mer aktiv och har en större roll. Det har varit ett medvetet val. Jag har fått frågor om att kliva in i olika poster tidigare, som valberedningen och så vidare. Jag har valt att hålla mig ifrån Vimmerby kommun för att jag jobbar inom kommunen under socialförvaltningen, som alkoholhandläggare.
Istället för att försöka klättra inom politiken har hon satsat på karriären. Sen kom frågan som skulle förändra tillvaron, frågan om Hammar ville bli kommunstyrelsens nya ordförande.
– Skrällen är inte att Helen slutar på grund av ålder. Det är ingen skräll att vi i Socialdemokraterna inte har så jättemånga yngre. Det finns ju de som är yngre än jag, men de är i andra livssituationer.
Hon fick 14 dagars betänketid – därefter ville partiet ha ett besked.
Vad var det för känslor under dessa 14 dagar?
– Det är skräckblandad förtjusning. Jag känner till ekonomin och utmaningarna, de är enorma. Jag vet att jag inte har någon trollstav som plötsligt kan göra allt bra. Jag är däremot påläst, jag kan ledarskap, konflikthantering, jag är en samarbetsvillig person som är jordnära, flexibel och vill hitta lösningar. Jag tror att jag kan bidra genom att försöka hålla ihop saker och ting, inte genom att medverka i stridigheter eller bråka.
Hur ser du på ert "team" i majoriteten? För att dra till med en sportreferens.
– Jag gillar teamet. Nu ska vi komma ihåg att jag inte är kommunalråd än. Jag sitter bara i fullmäktige, men det är där jag träffar Peter Karlsson (C) och Lars Johansson (V) och övriga. Jag har alla förhoppningar om att vi ska kunna ordna det här tillsammans. Sen har inte de heller någon trollstav.
Ekonomin i kommunen har varit det stora orosmolnet under lång tid. Är det där allt börjar och slutar, eller vad ser du för andra slags utmaningar?
– Det man slås av och som man kan bli lite rädd för på riktigt är ekonomin. Bortsett från det har vi jättestora utmaningar med hur demografin ser ut. Det känns inte som att gemene man riktigt har greppat det. Antingen har man inte engagerat sig eller så stoppar folk huvudet i sanden. Det jag är orolig för är hur vi ska lösa äldreomsorgen. Jag är inte orolig för barnen, ungdomarna och skolan, inte det minsta.
Hur kan det här problemet åtgärdas?
– Det kommer snart tider med budgetförslag och såna saker. Jag väljer att inte gå in på det redan nu, det är inte min uppgift. Men jag är övertygad om att vi måste informera, och belysa problemet. Vi måste informera medborgarna och alla de anställda, anhöriga och så vidare. Tydliggöra: Såhär är det, det är fakta. Det kanske inte är så kul att läsa SKR:s senaste rapport. Men man måste få ut informationen och presentera den på ett vettigt sätt.
Vi kan konstatera att Cissi Hammar inte kommer till ett dukat bord när hon snart kliver in i en ny verklighet. Det lär bli anledning att återkomma till dessa frågor.
Cissi Hammars intresse för politiken började i mitten av 80-talet när hon var 12-13 år gammal. Tidigt var hon engagerad i frågor rörande rättvisa och orättvisa. Något hon såg inte minst i skolans värld, och försökte förändra.
– Jag blev tidigt vald till elevrådsordförande och blev skickad på alla möjliga olika uppdrag. Det var så det började. Kort därefter, när jag var 14, gick jag med i SSU. Då tänkte jag: "Yes, nu kan vi förändra världen". Jag skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Jag var på flera olika utbildningar som man får via SSU och kände att det var min grej.
Åren gick, familj kom in i bilden och då valde hon att inte vara politisk aktiv överhuvudtaget.
För tio år sedan var tiden rätt för att återigen koppla på det politiska engagemanget. Hon gick med i Socialdemokraterna och fick ganska snabbt olika typer av förtroendeuppdrag.
Utöver kommunfullmäktige har hon suttit i Vimarhems styrelse, socialnämnden i flera år, kultur- och fritidsnämnden samt varit ersättare i Vemab.
Har dina hjärtefrågor förändrats genom åren?
– Det har inte förändrats. Under åren har jag gått olika ledarskapsutbildningar och då får man göra olika tester. Jag landar in på samma resultat varje gång... Det är rättvisa, "alla ska vara med" och såna grejer.
Vad tänker du om tonläget inom politiken idag?
– Det har förändrats från förr och det är väl just det som kan göra att man inte är sugen på en sån position (som kommunalråd, reds.anm). Jag ska verkligen försöka undvika att hamna i de banorna (med hårt tonläge) själv. Jag kommer egentligen vara lite tråkig mot exempelvis er (i media). Jag vill inte bli förknippad med saker och ting som person, utan istället som politiker.
Cissi Hammar tar upp valrörelsen inför valet 2018 som ett exempel på varför hon kommer att inta det förhållningssättet.
– När det blir "krig" i media och saker blåses upp blir det bara fokus på det och ingenting annat. Sen kommer ytterligheterna, fokus på fel saker och folk blir utsatta för hot. Jag hade partikamrater som blev kraftigt utsatta. Jag blev också drabbad, även om det var långtifrån värst för mig.
Ifall det skulle uppstå saker, känner du dig trygg med säkerhetsapparaten som finns i kommunen? Och att du kan få det stöd du behöver?
– Ja, självklart. Kommunen har en organisation för det. Till syvende och sist är det såhär: Är man utsatt är man utsatt. Det kommer nog inte vara jag som kommer må sämst. Det är faktiskt mina anhöriga. Jag har sett det själv på nära håll och vet hur det funkar. Så jag önskar verkligen att vi slipper det här.
En stor faktor till den här utvecklingen är sociala medier, tror Hammar, som snart stänger ned sina konton.
– Kom till fullmäktige istället. Det uppmanar jag verkligen till. Det är ett öppet möte där medborgarna kan ställa frågor. Vi har alldeles för lite medborgare som är där, lyssnar och ställer frågor.
Cissi Hammar följer givetvis det som händer i Rosenbad, och som ni säkert kan ana vill hon se ett maktskifte 2026. Men intresset för politik sträcker sig utanför landets gränser. Snart är det val i USA. Hon hoppas, ganska väntat, att Kamala Harris ska bli landets första kvinnliga president.
Amerikansk politik må vara ett intresse för vår blivande kommuntopp. Musiken är ett annat. Favoriten? Just en amerikan faktiskt – han som sjunger "Born in the USA".
– Det började i mitten på 80-talet med låten "Dancing in the dark", och sen köpte jag LP:n "Born in the USA". 1985 skulle han spela på Ullevi, när jag var 14 år gammal. Då åkte jag med Rockpartys buss till Göteborg för att kolla på Bruce Springsteen. Jag kunde bara två låtar. Sen blev jag heeelt tagen, "blown away". Jag är icke-religiös men jag liknar det som det närmsta man kan komma en religiös upplevelse.
Hon har tappat räkningen på hur många spelningar det blivit med Springsteen, men hon är övertygad om att hon inte sett sin sista show med "The Boss".
Har du andra intressen när du inte jobbar eller spenderar tid med familj eller åt politiken?
– Jag gillar att träna. Det är min meditation och för att kroppen ska hålla. Jag har jobbat mycket under mitt liv, och dessutom haft politiken vid sidan. När andra sitter och kollar en serie, vilket jag missat mycket av, läser jag handlingar. Ungefär så.
Du lämnar jobbet som alkoholhandläggare, vilket du uttryckt varit ett tufft beslut. Vad är det du trivts så bra med?
– Allt. Det är världens bästa jobb. Du har en stor del i vad gäller utredning, alkohollagen, myndighetsutövning och juridik. Sen har du andra delen med att möta tillståndshavarna. Du får komma ut och göra tillsyn på plats under kvällar, helger och nätter. Träffa folk. Att hålla i utbildningar för serveringspersonal, det är typ det bästa jag vet. Många bitar i jobbet ger mig utlopp för det mesta. Jag har bara varit alkoholhandläggare i snart två år. Så det här (att bli kommunalråd) var det dummaste som kunde hända, säger Hammar skämtsamt.
Men nu finns det ingen återvändo. Beslutet är taget och snart ska hon skrida till verket. 1 november blir hon ny ordförande för kommunstyrelsen i Vimmerby. Vi inledde intervjun med frågan: Vem är Cissi Hammar? Det kan vi nog säga att vi fått svar på.
Vi avslutar med det som kanske är mest intressant: Vad kan invånarna i Vimmerby förvänta sig av Cissi Hammar som kommunalråd?
– Jag kommer jobba för sammanhållning och samarbete. När vi är på kommunnivå måste alla hjälpas åt. Det är den här kommunen som vi alla lever och bor i. Jag bara älskar den här kommunen, och det gör alla de som engagerar sig politiskt här i Vimmerby också – oavsett partitillhörighet. Det ska vi ta fasta på och försöka vända på trenden tillsammans. Jag hoppas att det är vad jag ska kunna bidra med.