Höstsolen lyser in över det blanka golvet. Längs ena väggen står stora speglar uppradade, längs den andra balettstänger. Det är sen förmiddag och i kulturskolans danslokal har det blivit dags för lunchbalett.
Först på plats är mammalediga Anna Hjelm. Hon berättar att hon mest spelade fotboll som yngre, men på senare år har inspirerats av sin syster som är danslärare. Sedan hon hittade dansen har hon både blivit smidigare och fått en ny sorts kontroll över sin kropp.
– Jag ser dansen som träning och avkoppling på samma gång, det är det som är så härligt. Hittills har det inte varit något problem att ha med bebis, säger hon.
Näst på plats är danspedagogen Carolina Lopez, som ska leda passet. Hon har sagt upp sig från sin tjänst i Stockholm där hon bor, för att kunna jobba på folkhögskolan och gymnasiet i Vimmerby. Dessutom leder hon kurser på kulturskolan.
– Jag veckopendlar, så jag är här tre dagar i veckan.
Lopez började jobba i Vimmerby i samband med att folkhögskolans musikallinje startades för ett par år sedan. Sedan dess har hon hunnit engagera sig i flera andra projekt, däribland balett för vuxna.
– Det fanns önskemål om lunchklasser för vuxna så då tänkte vi att vi testar det. Det blev en hit väldigt snabbt.
Hur ser intresset för lunchbalett ut nu?
– Det har gått upp och ner. Det beror på hur folks arbetsliv ser ut, eftersom många ju har "vanliga jobb" med möten och så som kan krocka. Man får vara öppen för att vissa kan komma inspringande mitt i ett pass.
Under vårt samtal har salen fyllts på med danssugna vuxna. Vissa med en dansbakgrund, andra totala nybörjare. Några har speciella balettskor, andra dansar i strumplästen. Men alla har lika stort fokus när de ställer upp sig vid stängerna. Lopez förklarar att även om det kan verka avskräckande för nybörjare med något så graciöst som balett, är det en bra start då det finns mycket struktur i dansen och ofta går långsamt. För de mer rutinerade dansarna ger passen möjlighet att slipa på tekniken.
– Den har vi med oss sen i annan dans också, säger Saga Krusell och Brenda Bylund som gått folkhögskolans musikallinje.
Det sträcks och böjs, hoppas och snurras till klassisk musik. Plötsligt har en timme passerat och en applåd fyller upp rummet. Fem minuter senare har balettskorna bytts mot sneakers och kängor. Hela gruppen har lämnat dansens magiska värld, för att kliva tillbaka ut i verklighetens vardag.