Lollo – personen bakom "Coach Cronwall"

Många känner igen henne som träningsprofilen Coach Cronwall. En nybliven företagare som brinner för träning, hälsa och välmående. Men vem är personen bakom namnet? Vi har mött Louise "Lollo" Cronwall, som berättar om vägen till där hon är i dag, kärleken till träningen och om sina framtidsplaner.

Lollo Cronwall, för många känd som Coach Cronwall har många bollar i rullning. Hur hon hinner? "Hög prio och sena kvällar", svarar hon.

Lollo Cronwall, för många känd som Coach Cronwall har många bollar i rullning. Hur hon hinner? "Hög prio och sena kvällar", svarar hon.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-08-11 19:00

Det är säkert 25 grader varmt, vindstilla och strålande sol när vi möter Lollo i hennes hemmamiljö. Då menar jag inte hemma hos henne. Utan på löpspåret i Ulfveskog, Södra Vi.

– Jag ska ändå passa på att köra ett pass här sen, säger hon medan vi rör oss mot läktarplatsen. 

Louise "Lollo" Cronwall, 34, är uppvuxen i Djursdala men flyttade in till Vimmerby under sista året i gymnasiet. Idag bor hon med sin man Emanuel, sonen Sixten, 14, dottern Vega, 5 och Lykke, 2 år.

– Det är fullt ös även där hemma, skrattar hon.

Under gymnasiet läste hon media och har under hela livet haft ett stort intresse för foto. Efter studenten fick hon sitt första barn, Sixten. En tid hon själv beskriver som ganska tuff.

– Det känns extra sårbart att få barn så ung i en sån här liten stad där alla känner varandra och alla pratar med och om alla. Det var väl ingen som trodde att det skulle gå. Att jag och Emanuel skulle klara det. Men här står vi nu, 17 år senare.

undefined
"Jag vill vara en förebild för mina barn. Det gör ju trots allt som vi gör, inte som vi säger", säger Lollo.

Efter föräldraledigheten följde några år inom förskolan som vikarie där hon arbetade som fotograf vid sidan av. 2015 kom hon in på idrottsvetenskapsprogrammet i Kalmar och började då plugga. Tre år och en examen senare fick hon jobb på Västerviks simsällskap. I kombination med det jobbade hon på Smålandsfotbollen som utvecklare där hon åkte runt till olika klubbar för att utbilda barn och ungdomstränare. 2019 fick hon sitt andra barn, dottern Vega. Under tiden Lollo var föräldraledig slog pandemin till och allt föreningsliv pausades. 

– Här bestämde vi oss för att om vi ska ett barn till så är det nu.

2021 kom familjens yngsta barn, dottern Lykke.

– Jag tog egentligen paus från allt jag haft för mig förutom min egen träning. 

När Lykke var omkring fyra månader fick Lollo jobb på simhallen i Hultsfred, något hon kombinerade med föräldraledigheten. I november 2023 startade hon sitt företag vid sidan av där hon utbildade sig till mamma mage-tränare. Träning med fokus på att återuppbygga styrka efter graviditet och förlossning. I samband med starten av företaget började hon samarbeta med en annan personlig tränare och hoppade på ett uppdrag som onlinecoach.

– Här började jag känna att det blev lite mycket. Jobb i simhallen, mina mammagrupper, onllinecoach och tre barn hemma. Något var tvunget att trappas ner på. Så sedan april 2024 är jag tjänstledig från simhallen i Hultsfred och kör nu bara mitt eget.

– Det har underlättat oerhört för småbarnslivet att kunna arbeta oberoende av plats eller tid.

undefined
"Jag kan bli lite sur om jag inte får träna. Min man och jag brukar turas om att natta barn eller träna. Men de dagar han märker att mitt humör behöver, har jag förtur på träningen", skrattar Lollo.

Att kombinera familjeliv med vardag, träning och nöje menar Lollo är ett pusslande. Men om man vill det tillräckligt så går det. För att träna behöver man inte köra hårda pass 6 gånger i veckan. Det kan räcka med att få in en promenad eller någon annan form av träning man tycker är kul och mår bra av. För hennes del kan vardagsträningen handla om att delta i sonens fyspass på ishockeyn.

Passionen för hälsa, träning och välmående har funnits med sedan hon var liten. Som femåring började hon spela fotboll. En karriär som varade tills en knäskada satte stopp vid 23 års ålder. Hon var då tvungen att byta bana.

– Fotbollen hade alltid varit en så stor del av mitt liv. Där blev jag ganska vilsen. Vem var jag utan fotbollen?

– Jag gav gymmet en chans, men att hitta min plats där var till en början svårt. Många känner mig som "träningslollo", men det har inte alltid varit så. Jag trivdes inte alls med att stå själv och träna. Jag var ju van att vara i grupp. 

Efter två knäoperationer var Lollo som själv beskriver sig som riktigt envis, fast besluten att komma tillbaka till träningen för att orka vara en så närvarande och delaktig mamma hon kunde till Sixten. Som då bara var ett par år gammal. Hon hittade till gruppträningen på gymmet och sträckan till träningspasset gjordes därefter med betydligt lättare steg. Nu är hon fast. 

undefined
"För att skapa nya rutiner behöver man bryta gamla mönster och beteenden", säger Lollo Cronwall.

Pannben sägs vara viktigt i träning, hur viktigt är det i vardagen? 

– När jag väl har bestämt mig för något så ska det bara gå.

– Vår första dotter Vega var väldigt sjuk som liten. Vid gravidvecka 36 slutade hon plötsligt röra sig i magen och behövde plockas ut med akut kejsarsnitt. Hon hade en infektion som tack och lov upptäcktes snabbt av personalen. Efter en tid på neonatal avdelning fick vi åka hem till en väldigt stolt storebror Sixten. 

Bebisbubblan varade dock inte så länge. När Vega bara var fyra månader gammal kom infektionen tillbaka. Något läkarna trott inte skulle vara möjligt. Samma läkare som behandlat Vega som nyfödd var på plats natten de kom in till akuten och kunde snabbt diagnostisera förloppet. Hon hade fått hjärninflammation.

– Hade de inte hittat det så fort, så hade hon inte levt idag. 

– Läkarna visste inte hur infektionen påverkat henne och hennes utveckling. De sa att hon fick visa vägen. Länge visste vi inte om hon ens skulle kunna gå. Men vid 1,5 års ålder tog hon sina första stapplande steg.

Lollo berättar att den här tiden har gjort henne så tacksam för allt i livet. Det många andra småbarnsföräldrar pratar om är jobbigt, som trotsålder, eller att behöva jaga runt på sitt barn gör hon med glädje. 

– Att behöva springa efter henne gör jag så gärna. Ett tag visste vi inte om vi någonsin skulle få göra det.

För Vega följde en tid av epileptiska anfall, kramper och medicinering. Hon är sedan mars 2023 krampfri utan medicin.

undefined
Lollos dotter Vegas första tid i livet var minst sagt tuff för hela familjen. Hon drabbades av en infektion som bebis men "Super Vega" som hon också kallas är idag en pigg femåring.

– Träningen hjälpte verkligen mig under den här perioden. Den gav mig en chans att komma ifrån för en stund och samla ny kraft. 

Lollo säger att hon drivs av viljan att utvecklas och växa. Både i arbetslivet och privat. Hon menar att man inte behöver placeras i något fack för att man är mamma, eller exempelvis gillar att träna. Man kan göra båda.

– Jag värderar tid för att göra sådant jag mår bra av. Om det handlar om att umgås med vänner, hänga med barnen, köra ett stenhårt crossfitpass eller gå på konsert och festa till det kan skilja sig från dag till dag. Det behöver inte vara svart eller vitt. 

Det känns som att du har landat på en bra plats, vad har du för drömmar framåt?

– Just nu har jag som mål att fortsätta driva mitt eget företag. Göra det större. Vi har också en del projekt på gång i det team där jag är onlinecoach. Som träningsevent och fortsatt utvecklande av vår app. Sedan får vi se vart vägarna leder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!