Möt Vimmerbys nya trafikingenjör

Om man lärde sig alla trafikmärken som 11-åring och med stor portion sanningshalt säger att ”vägräcken är min stora passion i livet efter pistolskytte” – då sitter förstås ett jobb som trafikingenjör som hand i handske. – Jo, jag är nöjd. Det är trafik jag vill jobba med, säger Maria Åkerö, 25, ny trafikingenjör i Vimmerby kommun.

Vimmerbys nya trafikingenjör, Maria Åkerö, trivs med sitt jobb.

Vimmerbys nya trafikingenjör, Maria Åkerö, trivs med sitt jobb.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2016-05-09 13:56

Gunnar Mårtensson har gått i pension och nu är det en ny trafikingenjör som håller på att bli varm i kläderna i stadshuset i Vimmerby. En 25-årig Västervikstjej som flyttat till Vimmerby och som tror att det finns en och annan som har lite svårt att ta att få höra regelverk från en ung tjej.

– Man blir inte riktigt tagen på allvar. Men det är bara att tuffa till sig lite, och vara bestämd. Det är ju inte jag som hittat på det folk uppfattar som dumheter. Det mesta inom trafikområdet regleras av bestämmelser, lagar och förordningar som tagits fram för att öka säkerheten.

Trafik sen barnsben

Maria Åkerö säger att trafikfrågor lockat henne sedan barnsben. När hon och familjen åkte många mil den sommar hennes pappa jobbade i Himmelstadlund körde hon och brorsan en egen variant av bilbingo i baksätet.

– Jag lärde mig alla trafikmärken och såg trafiken som ett pussel.

Nu är hon med och lägger det pusslet och Maria Åkerö pratar om trafiksäkerhet, vägräcken och rondeller med påtaglig entusiasm.

– Att jobba med trafik är att göra skillnad. Trafikbeslut påverkar många människors vardag och liv. Det handlar i grunden om flöden och framkomlighet, och säkerhet, förstås.

Trafik är också något som väcker känslor. Mer än hon trott.

– Jag har redan fått lära mig att det finns väldigt mycket åsikter om trafik och tyvärr är det sällan folk hör av sig för att säga något positivt som rör trafikärenden. På det viset är det lite otacksamt.

Vad handlar de vanligaste klagosamtalen om?

– Okynneskörning och att folk inte håller hastigheterna. Jag tycker också att det är ett problem. Att nästan ingen håller 30 på Sevedegatan, till exempel. Men fortkörning är i första hand en polissak och i grunden är det en attitydförändring som måste till.

Förändringar

– Det är också vanligt att folk ringer och är arga på parkeringsböter som de inte tycker att de ska betala. Men jag har inte befogenhet att riva någon bot. P-skivorna, som införs till sommaren, har också väckt mycket frågor.
Hon ser fram emot att få vara med om förändringar i Vimmerby.

– Hastighetsändringen som är föreslagen kommer att öka flödet på ringlederna och säkerheten i centrum. Tanken att eventuellt permanenta sommarens gångfartsområden till hela året ser jag också positivt på. Istället för merarbete på återkommande saker skulle vi kunna lägga mer tid på planering.

Maria Åkerö

Ålder: Fyller 26 i sommar

Bakgrund: Studerade tre år i Helsingborg och har en högskoleingenjörsexamen i byggteknik-väg- och trafikteknik. Har varit projektör i Malmö och gatuingenjör i Skara.

Kommer från: Västervik

Bor: I Vimmerby – och det är lite som att komma hem. Pappas släkt kommer härifrån. Farmor Greta kom från Frödinge. Farfars far Emil Karlsson bodde i Älåkra. Och ja, vårt efternamn är taget efter äppelsorten Åkerö. Farfar Sven var äppelodlare och drev Västanås handelsträdgård i Västervik.

Familj: Mamma, bror och svåger

Fritid: Skjuter luftpistol och 22 kaliber, rider, spelar teater, tränar på gym, cyklar – jag tycker om att ha hundra bollar i luften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om