Mötesfri väg från Åkebo till Toverum

Mitträcke nästan hela vägen mellan Åkeborondellen och bron vid Toverum. Flera infarter byggs om och två anslutningar tas bort. Det ska också bli GC-vägar när riksväg 40 nu byggs om.

Här ska mittenräcket förankras. Leif Svensson, Mikael Fransson, Magne Holm och Casper Rosén inspekterar ett av de 48 fundamenten som ska ner i marken.

Här ska mittenräcket förankras. Leif Svensson, Mikael Fransson, Magne Holm och Casper Rosén inspekterar ett av de 48 fundamenten som ska ner i marken.

Foto:

Vimmerby2013-05-04 04:05


- Det ska göra vägen säkrare, säger Magne Holm, projektledare för vägbygget mellan Vimmerby och Toverum som nu är i full gång.
Svevia har fått uppdraget att genomföra projektet. Mikael Fransson är platschef.
- Vi har sju maskiner igång, och det är en del lokal arbetskraft bland manskapet, säger han.
Ett 20-tal man arbetar utmed vägsträckan. De gräver bland annat ned förankringsfundament. 48 sådana ska ner i vägbanan innan det läggs ny beläggning. I sista momentet ska sedan vajerräcket fästas i fundamenten.
Det grävs också för säkrare korsningar på vägen vid Frödinge och vid Långbrössle.
- Vi passar på att bygga en länge efterfrågad gång- och cykelväg utmed vägen från Frödinge samhälle till riksvägen och upp till Tunavägen på riksvägens södra sida, och det blir även en p-plats för pendlare, berättar Magne Holm.
- Utmed hela sträckan gör vi i ordning gamla vägbankar så att det ska gå att ta sig med cykel hela vägen om man så vill, säger han.
Vid Björkbacken i Vimmerby görs en ny avfart från riksvägen.
Mitträcke ska sättas utmed hela sträckan förutom mellan Arla-rondellen och just korsningen vid Björkbacken.
- Vi gör 1+1 med räcke från Åkebo till Arla-rondellen, sen blir det inget räcke fram till Björkbacken. Därför sänks hastigheten till 80 kilometer där. Resterande sträcka höjs till 100 när projektet är klart, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om