Mötesplatsen i Bullerbyn

Mötesplats Bullerbyn har fått fäste. I snitt har mötesplatsen haft 500 besökare i månaden sedan den öppnades. Här kan man få tips på fritidsaktiviteter, hjälp med vart man kan vända sig i olika ärenden - eller bara umgås.
- Det fungerar väldigt bra, säger Fatema Jafari, platshandledare.

Vimmerby2015-02-03 07:17


I det som länge kallats "Röda Tvättstugan" i bostadsområdet Norrgården, "Bullerbyn", sjuder det av aktivitet. Här kan man få hjälp att fylla i krångliga blanketter eller en vägbeskrivning till stadshuset. Hit kan man också gå på fritidsverksamhet efter skolan, få svar på bostads- och hyresgästfrågor, kolla föreningsutbudet i Vimmerby eller gå en kurs.

500 i månaden
Att en mötesplats av det här slaget behövdes kom fram i intervjuer med utlandsfödda - och tjänstemän och chefer på kommunen - i samband med en förstudie. Resurser från olika håll har lagts i samma påse och genom samverkan kunde kultur- och fritidsförvaltningen, Arbetsmarknadsenheten, Integrationsenheten, Vimmerby IF, Vimarhem och Hyresgästföreningen öppna verksamheten, som är till för alla.
Mötesplatsen smög igång redan i somras, men invigdes officiellt i september. Sedan dess har man haft omkring 500 besök i månaden, ganska jämnt fördelat på barn och vuxna, män och kvinnor.
Nu, när Mötesplats Bullerbyn finns, är det många som har svårt att förstå hur man skulle klara sig utan den.
- Det här är ett enkelt sätt att skapa integrationsmöjligheter och därmed också ett öppnare och bättre Vimmerby. Ska man anpassa sig och lära sig språket måste man också få tillgång till samhället, säger David Lindgren, projektledare Integrationsenheten/VIF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om