Mottagningar kan försvinna

Oron för de unika specialistmottagningarna på Hälsocentralen i Vimmerby flammar upp med jämna mellanrum.
Omärkta nedskärningar på 65 miljoner kronor inom landstingets sjukvård i år, gör inte oron mindre. I varje fall inte hos den borgerliga oppositionen i landstinget.

Gudrun Brunegård oroas över specialistmottagningarnas framtid i Vimmerby. Besparingar och dålig utrustning utgör ett hot, tror hon.

Gudrun Brunegård oroas över specialistmottagningarnas framtid i Vimmerby. Besparingar och dålig utrustning utgör ett hot, tror hon.

Foto:

Vimmerby2012-11-19 07:10


- Majoriteten lägger ut de besparingarna på tjänstemännen, och när vi kräver att åtgärderna ska redovisas på varje styrelsemöte, säger man nej! Vad är då tidigare politiska löften värda, om tjänstemännen får köra sitt eget race? Då ligger det nära till hands att nedskärningarna sker längre bort än på den egna kliniken, säger Gudrun Brunegård, KD.

Varierande
Specialistmottagningarna i Vimmerby har funnits i runt 20 år. Antalet besökare är svårt att få fram eftersom besöken bokas via respektive klinik i Västervik: Däremot finns någorlunda färska uppgifter om hur ofta läkare från klinikerna är på besök i Vimmerby. Det varierar en hel del mellan olika kliniker.
Här är några uppgifter som vår tidning fått fram från sjukvården. Öronläkare har mottagning i Vimmerby ett par dagar per månad och audionomen är på plats 4-5 dagar i veckan.
Ortopederna och kirurgerna kommer ungefär tre gånger i månaden och en specialistsjuksköterska tar emot urologpatienter varje torsdag.
Medicinkliniken har ökat sin mottagning i Vimmerby i år. Utöver det kommer en pace-maker sköterska varje torsdag.
Hudpatienter kan komma 2-3 gånger i veckan för solning eller bad.

"Läkarbrist förr"
Däremot har gynekologmottagningarna fungerat dåligt, och bara haft enstaka dagar i Vimmerby och barnläkarna har inte haft någon mottagning alls de senaste 2-3 åren.
- Tidigare har man förklarat det med brist på läkare, men nu finns det läkare och ändå hålls inte mottagningen i Vimmerby öppen alls, konstaterar Gudrun Brunegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om