Mottagningar stängs i år igen

Bristen på sjuksköterskor gör det tufft att lösa sommarbemanningen på hälsocentralen i Vimmerby. I nuläget finns inte en enda sökande till semestervikariaten. "Vi måste stänga specialistsköterskemottagningarna. Men det ser ljusare ut på läkarsidan", säger verksamhetschef Camilla Ljungdahl.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef vid Vimmerby hälsocentral säger att det är ansträngt läge på sjuksköterskefronten inför sommarbemanningen.

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef vid Vimmerby hälsocentral säger att det är ansträngt läge på sjuksköterskefronten inför sommarbemanningen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-04 06:00

På Vimmerby hälsocentral har verksamhetschef Camilla Ljungdahl precis blivit klar med läkarnas semesterschema. I princip ska halva ordinarie styrkan vara på plats under respektive semesterperiod, vecka 25-28 och vecka 29-32.

– Alla får inte ledigt som de önskat, än så länge. Men på läkarsidan ser det ändå ljust ut, tack vare att vi har tre AT-läkare från 1 juli och även någon vikarie. Vissa veckor har vi nästan samma läkarbemanning som nu, andra veckor lite lägre, men vi går aldrig under sju läkare.

Det finns också sökande till vikariat som undersköterska och medicinsk sekreterare, men betydligt kärvare är det att hitta sjuksköterskor som vill jobba extra i sommar. För att upprätthålla den verksamhet hälsocentralen har under övriga året skulle det krävas 8-9 vikarier. I dagsläget finns inte en enda sökande.

– Ansökningstiden går i och för sig inte ut förrän sista mars, men vi vet att det är jättesvårt. Det är sjuksköterskebrist överlag och det i sig är ett nationellt problem. Sjukhusen stänger avdelningar för att de inte kan bemanna med sjuksköterskor.

I Vimmerby löser man problemet med att stänga specialistsköterskemottagningar. Det gäller exempelvis mottagningar för astma/KOL, inkontinens, livsstil och vaccination, med undantag för exempelvis TBE-vaccinationer. Diabetesmottagningen är däremot öppen även under sommaren.

– Vi gjorde likadant förra året och vi har ändå fördelen att kunna anpassa vår verksamhet. Vi försöker att inte lägga in årskontroller under sommaren och under de här åtta veckorna kan vi istället lägga fokus på att erbjuda mer tider för mer akuta behov, se till att våra distriktsläkar- och distriktssköterskemottagningar är öppna och att vi är tillgängliga på telefon.

Hur väl svarar bemanningen mot det ökade besökstryck Vimmerby har som turiststad?

– Vi ligger på den bemanning vi har och på sommaren är det jättesvårt att få in hyrläkare, vilket vi heller inte har någon ambition att ha. Förra sommaren hade vi räknat med ökad belastning i och med värmen, men det visade sig att värmen också påverkade antalet besökare i ALV, så vi märkte inte så mycket av det. Vimmerbys turistattraktioner är väderberoende, så blir det en sommar som drar extra mycket folk kan det förstås vara risk för ökat tryck även hos oss, men det är inget vi kan veta.

Hur påverkar stängningen av specialistsköterskemottagningarna verksamheten?

– Det blir längre väntelistor och personalen får mer att göra efter sommaren, när de ska beta av köerna. Överlag är läget ansträngt på sjuksköterskesidan, men i övrigt tror jag ändå vi kan upprätthålla en bra service på distriktläkar- och distriktsköterskemottagningarna.

Genom att planera årskontroller till andra månader och stänga specialistsjuksköterskemottagningar löser hälsocentralen sommaren.
Genom att planera årskontroller till andra månader och stänga specialistsjuksköterskemottagningar löser hälsocentralen sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!