Pennor och penslar på Näktergalen

Under litteraturfestivalen i Vimmerby öppnar Näktergalen ny utställning – den tredje på kort tid. Och det blir en mix av döda konstnärer och levande författare.

"Det är lite kul att vi har tre olika tavlor med Vimmerby torg som motiv", säger Gunilla Gustafsson. Tavlan på bilden är målad av Charlie Ericson.

"Det är lite kul att vi har tre olika tavlor med Vimmerby torg som motiv", säger Gunilla Gustafsson. Tavlan på bilden är målad av Charlie Ericson.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-10-11 06:00

I september packades sommarens stora leksaksutställning ner. Just nu pågår pop-up-utställning med Nils ”Huberth” Swensons hemmabyggda modeller i tom lokal vid torget i väntan på ny skoaffär och på lördag är det dags för nya utställningen ”Pennor och Penslar” på museet Näktergalen.

– Intensivt, men jag klagar inte. Det här är bara kul och inspirerande, säger föreståndare Gunilla Gustafsson, som tyckte att det var onödigt att spänna bågen för bara en dag när museet fick erbjudandet att vara med i litteraturfestivalen ”Vimmerby Berättar” den 15 oktober.

– Lika bra att göra en riktig höstutställning när vi ändå är igång.

Alla författare och konstnärer har koppling till Vimmerbytrakten. 

– De som är representerade här är bara ett urval. Vi har valt att ta med både levande och döda författare, men bara döda konstnärer.

Varför? 

– Det finns arenor för nu verksamma konstnärer, exempelvis konstföreningen och gallerier. Men det är inte riktigt likadant för författare och här har vi fått hjälp från biblioteket att välja, för de vi visar kunde naturligtvis ha fått sällskap av många fler.

I utställningen finns nyare författare som Michaela Winglycke, Sveriges nu levande mest översatte författare Martin Widmark, och hobbykonstnären Erik Ingeström, vars dotter Anne-Marie blev känd förlaga till Madicken. Och, förstås, Astrid Lindgren.

Nästa projekt, då?

– 1970-talet! Så nu börjar jakten på saker, det finns säkert en del hemma hos folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!