Musteriet har öppnat – satsar på vandrarhem

Musteriet siktar på att bli en viktig del av besöksnäringen i Vimmerby. "Vi vill satsa på turismen här", säger Staffan Samuelsson.

Staffan Samuelsson berättar att man fick in 19 ton öpplen från Vimmerbyborna förra året, mycket mer än man trodde. Sammanlagt fick man ihop tio tom äppelmust.

Staffan Samuelsson berättar att man fick in 19 ton öpplen från Vimmerbyborna förra året, mycket mer än man trodde. Sammanlagt fick man ihop tio tom äppelmust.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-05-16 10:00

På lördagen slog Musteriet i Djursdala upp portarna för säsongen och trots duggregnet hade flera fikasugna besökare hittat dit.

– Vi hade velat öppna tidigare men på grund av restriktionerna kändes det inte helt rätt. Nu är det så pass varmt att vi kan ta emot många gäster utomhus, säger Staffan Samuelsson, som driver Musteriet. 

Musteriet premiäröppnade förra sommaren och hade då mellan 200 och 300 besökare per dag, på coronasäkert avstånd. Nytt för den här sommaren är att man ställt upp bord inuti själva musteriet där gäster kan sitta i produktionslokalen.

– Jag tror att det finns ett uppdämt behov hos många nu. De har varit isolerade ett år, kanske fått sina sprutor och nu vill man kunna komma ut igen, säger Staffan Samuelsson.

Den största nyheten för i år är att man tar satsningen på Djursdala vidare och öppnar ett vandrarhem i anslutning till Musteriet. Man har anslutit sig till Svenska turistföreningen och det är redan många som bokat nätter.

– Föra året fick alla som sysslar med besöksnäring i Vimmerby lära sig hur beroende vi varit av Astrid Lindgrens värld. När de stängde fanns det ingen anledning för folk att komma hit. Vi måste få fler ben att stå på och Djursdala är en otroligt vacker natur- och kulturbyggd med anor från 1300-talet. 

– Det finns både cykel- och vandringsleder och vi vill satsa på turismen här, säger Staffan Samuelsson.

I kombination med det vill man också erbjuda gäster möjligheten att semestra hållbart. Man har därför satt upp en laddstolpe för elbilar och elcyklar och planerar också att ordna en cykelservicestation. Hållbarhetstänket märks även tydligt i restaurangen där mycket är baserat på egna äpplen, egen honung och lokalproducerade varor.

I början kommer Musteriet hålla öppet på helgerna men från och med mitten av juni har man öppet varje dag. När äpplena kommer i slutet av augusti kan besökare precis som förra året lämna in dem för mustning.

– Vi fick in 19 ton förra året. Det är ett tungt jobb men vi fick ihop över tio ton must till slut, säger Staffan Samuelsson.

Staffans dotter Tove Samuelsson har kommit från Stockholm för att jobba, precis som förra säsongen.

– Då var det mycket "prova på" och se vad som fungerar. Vi hade många idéer som kanske blev övermäktiga med den personalen vi hade då. Nu är vi ett starkt och ihopjobbat team och det känns jättekul, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!