På nyårsafton firar många svenskar in det nya året genom att smälla raketer nuförtiden. Men det finns också en baksida. Hundar är livrädda för smällarna - och många av dem blir helt förskräckta kring nyår. Roger Ohlsson vet allt om det där. Han och hundar går väl ihop. Det har de alltid gjort. Är du orolig över hur din hund kommer reagera när det börjar smälla på nyårsafton är det läge att lyssna till Roger Ohlssons råd. Hans viktigaste budskap när raketerna börjar fyras av: håll dig lugn.
- Väldigt mycket är upp till hundägaren. Visar ägaren ett stressat eller oroligt beteende blir hunden det också. Jag vet många som så fort det smäller springer och kollar till sin hund, och det är klart att de blir rädda då, säger Roger Ohlsson, som genom åren har hållit i många kurser för hundägare.
Han har ett exempel från 90-talet som han minns väl:
- En äldre dam hade en hund som i stort sett höll på att riva upp parketten så fort det small, men jag sa till henne att komma till oss och vara med och fira. Hunden var med och kollade och blev till och med intresserad av att titta lite.
Så det mesta är upp till hundägaren?
- Ja, det är det. Man behöver inte lägga så stort fokus på det. Hundar märker av vårt beteende väldigt väl. Om jag är ute och går med en hund och möter några unga killar som ska smälla raketer, så märker hunden om jag är lugn eller om jag inte är det.
"Mycket är upp till hundägaren"
Många anser att nyårsafton och raketer hör ihop.Men få hundägare tycker nog det. När nyårsraketerna fyras av blir många hundar helt förskräckta - men Roger Ohlsson anser att mycket är upp till hundägaren egentligen.- Visar ägaren ett oroligt beteende smittar det av sig på hunden, säger Roger Ohlsson, som är en erfaren hundägare.
Inga raketer i sikte. Erfarne hundägaren Roger Ohlsson med sin hund Katla. Roger tycker att det är mycket upp till ägaren att inte göra hunden orolig över fyrverkerierna på nyår.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!