Pollensäsongen igång – vissa grupper behöver läkarvård

De flesta kan få hjälp med sina pollenbesvär på närmaste apotek men det finns vissa grupper som behöver söka vård.

Anette Olsson är allmänläkare (distriktsläkare) på Hälsocentralen i Vimmerby.

Anette Olsson är allmänläkare (distriktsläkare) på Hälsocentralen i Vimmerby.

Foto: Anders J Andersson

Vimmerby2023-05-12 18:00

Björken blommar och därmed är pollensäsongen igång. Ungefär en fjärdedel av befolkningen lider av pollenallergi. Senare blommar gräset och sist växten gråbo, som inte lika många reagerar på.

– Det går inte att säga varför eller vem som kommer att drabbas av pollenallergi. Men vi vet att barn med astmabesvär och böjveckseksem längre fram i livet lättare kan utveckla pollenallergi, säger Anette Olsson, allmänläkare vid Hälsocentralen i Vimmerby.

Pollenallergi är ofarligt för de flesta. Men nysningar och klåda i ögonen kan vara nog så obehagligt.

Hur kan man minska risken för besvär?

– Rent allmänt är det svårt att undvika pollen. Då skulle man behöva leva helt hermetiskt tillslutet. Men man kanske inte behöver vara ute lika mycket när det far runt som mest i luften, säger hon och tipsar om att inte vädra eller hänga tvätt ute.

Behandlingen består av ögondroppar, nässprej och tabletter. Nässprejen har även en viss effekt på ögonen och tabletterna fungerar oavsett var besvären finns. Det går att kombinera och testa sig fram.

Läkemedlen är i närmast ofarliga och därför behövs inga recept längre vilket minskar belastningen på vården.

– Det är i stort sett apoteken som ger råden numera om pollenallergi, berättar Anette Olsson.

Om man upplever andningsbesvär i samband med allergi kan det röra sig om astma och då bör man kontakta vården.

– Även vid uttalade besvär trots maximal behandling bör man höra av sig, då kan det bli aktuellt med remiss för så kallad allergivaccination. Detta finns numera till viss del som tabletter, säger Anette Olsson.

Patienten får då ett preparat med en gnutta av det som utlöser allergin. Målet är att kroppen så sakteliga reagerar mindre kraftigt framöver.

Vimmerbys närmaste mätstation för pollen finns på sjukhustaket i Västervik. Här sitter en fälla som suger in luft till en klibbig tejp. Fällan töms och partiklarna läses av i 400 gångers förstoring.

– Vi gör en prognos varje vardag under högsäsong. Just nu är det höga till mycket höga halter av pollen, berättar Ann-Cathrin Petersen, biomedicinsk analytiker. 

I prognosen tas även hänsyn till väder och vind. Regn minskar pollennivån något medan vindar kan innebära fjärrtransport från både andra platser i Sverige och i Europa.

På Apotek Hjärtat i Vimmerby är det högsäsong för pollenmedicin.

– Vi säljer väldigt mycket just nu men ser inga större brister. Vi får leveranser hela tiden, säger tf apotekschef Eva Åberg.

Just nu är det högsäsong för björkpollen. Halterna är höga eller mycket höga.
Just nu är det högsäsong för björkpollen. Halterna är höga eller mycket höga.
Pollen

Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, ståndarna. I kornen finns växtens hanceller och de sprids med insekter, vind och ibland vatten. Allt enligt Naturhistoriska Riksmuseet, som står bakom pollenprognoserna i Sverige.

På pollenrapporten.se går det att få den senaste pollenprognosen. Vimmerbys närmaste prognosstationer är Västervik, Norrköping och Jönköping.

Tips och råd om pollenallergi går att få på 1177 eller 1177.se

Apoteken kan ge råd om behandling och förslag på läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!