"Mycket högre söktryck än vad vi har haft tidigare år"

Flera medier har rapporterat om ett högre söktryck till höstens högskole- och universitetsutbildningar. Också på Campus Vimmerby har man fler sökande än tidigare.

"Vi ser det positivt och märker av att det är många som är intresserade av att studera." säger Mattias Nordqvist

"Vi ser det positivt och märker av att det är många som är intresserade av att studera." säger Mattias Nordqvist

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby2020-05-03 12:00

– Vi har ungefär ett hundratal förstahandssökande till våra utbildningar i dagsläget. Sen vet man ju aldrig hur det ser ut med behörighetsdelen på de personerna. Men det är ett mycket högre söktryck än vad vi har haft tidigare år, säger Mattias Nordqvist, campuschef. 

Det går fortsatt att ansöka till YH-utbildningarna och enligt Mattias Nordqvist är det heller inte omöjligt att en del av högskoleutbildningarna snart öppnas på nytt för sen anmälan. 

– Det kommer finnas chans att söka. Vi har fått indikationer på att man kommer försöka att se över om man kan göra överintag på många utbildningar eftersom det kommer finnas ett behov av vidareutbildning och kompetensutveckling. 

Är corona-utbrottet en bakomliggande orsak till det högre söktrycket?

– Det är väl flera olika delar. Det är väl självklart att det är en, att man börjar se över vilka möjligheter finns det och det är en bra möjlighet till vidareutbildning och att det finns på närorten, säger han.

En annan orsak tror han är att det i år finns nya utbildningar. Bland annat en redovisningsekonom-utbildning som många visat intresse för. På Campus bedriver man också kompetensutbildning som riktar sig mot arbetsgivare. Fler har visat intresse för att vidareutbilda sin personal i samband med permitteringar.

– Det finns ett intresse, men sen tar det lite tid. Vi hoppas att det går att köra igång något inom kort, säger Mattias Nordqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!