Och nu är gränsen nådd, menar man Kommunal och lärarförbundet lokalt som nyligen höll möte med sina skyddsombud och arbetsplatsombud för förskolepersonal i kommunen. Då framkom flera tillbud som de båda förbunden beskriver som "oroande faktorer" som orsakat tillbudsrapportering, bland annat otillräcklig bemanning uteblivna raster och pauser för personalen, utebliven pedagogisk utvecklingstid och övertid med mera. Detta ska ha orsakat ohälsa bland personalen.
– Det har i mycket hög omfattning resulterat i samvetsstress, sömnsvårigheter, orkeslöshet med mera, skriver förbunden.
Man beskriver arbetsbelastningen för förskolepersonal som "ytterst tung", att antalet barn i grupperna är stort och att personaltätheten minskar mer och mer i takt med kommunens besparingskrav.
Sedan i höstas finns av samma skäl inte heller förskoleteamet kvar, och antalet specialpedagoger har minskat från 3,6 till 2,0 tjänster. Det är mycket svårt att hitta vikarier vid sjukdom och våra medlemmar ägnar ofta stor del av si arbetstid för detta.
Under februari ska ett nytt vikariesystem ha trätt i kraft, som innebär att förskolepersonalen inte längre själva ska behöva ringa in vikarier. Men detta menar man är för tidigt att spå något resultat av.
– Vi vet dock att det är stor brist på personer som har kompetens och ambition att vikariera inom förskolan.
Petra Dahlström Wall säger att det har varit tungt inom barnomsorgen en längre tid, men att det nu inte går längre.
– Vi är rädda att ännu mer personal försvinner från förskolan i Vimmerby kommun eller att det blir ännu fler sjukskrivningar om inget görs.
Senast den 24 mars kräver representanter från Svenska kommunal i Vimmerby samt Lärarförbundet i Vimmerby, svar på åtgärder från kommunen.
– Om vi inte får tillfredsställande svar kommer vi att vända oss till Arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande. Vi ser med stor oro på vad dessa tillbudsrapporteringar innebär, och vad som kan hända om ingen förändring sker omgående, står att läsa i skrivelsen.