Mycket uthyrt driver upp Vimarhems vinst

Bostadsbolaget Vimarhem gör sitt bästa resultat på flera år. En vinst på 5,5 miljoner kronor före skatt blir det för 2016. – Vi har så mycket uthyrt som drivit upp vinsten, särskilt på grund av flyktingmottagandet och Migrationsverkets behov, säger VD Jan Erixon.

Bostadsbolaget Vimarhem gör sitt bästa resultat på flera år – en vinst på 5,5 miljoner kronor före skatt blir det för 2016.

Bostadsbolaget Vimarhem gör sitt bästa resultat på flera år – en vinst på 5,5 miljoner kronor före skatt blir det för 2016.

Foto:

Vimmerby2017-04-07 05:15

I dag finns tre tomma lägenheter, alltså såna som inte hyrts ut sedan den tidigare hyresgästen flyttat, i hela kommunen. En på Frödala i Frödinge, de andra i Vimmerby. En är på väg att hyras ut, den andra väntas också bli uthyrd så snart den bjuds ut till bostadssökande.

Under förra året minskade de tomma lägenheterna från 27 i januari till två i december. Men det minskade också bolagets beräknade förluster för outhyrt, vilket bidragit till att driva upp vinsten. 5,5 miljoner kan jämföras med vinsten på 3,3 miljoner året före.

Andra förklaringar är lägre underhåll än budget med ett par miljoner på grund av arbete som inte hunnits med och lägre driftskostnader än budgeterat.
– Vi får säga att vi är nöjda med resultatet, skulle det tuffa på så varje år är det bra, säger Jan Erixon.

Han bedömer att 2017 också kommer att gå bra.
– Vi har inga signaler från Migrationsverket att de skulle backa ur de runt 40 lägenheter de har kontrakt på än så länge, säger han.

Bland de stora investeringarna under 2016-17 finns gruppboendet vid Västgården som klar i sommar, förskolan vid Norrskenet, tvättstuga i gamla Vimarhem och stambyten i Södra Vi.

Det finns planer på att bygga nytt i Pistolsmeden, gamla macken vid Storgatan och Bonedebygatan. Men när hänger på de ekonomiska förutsättningarna.
– Vi vill gärna bygga, men kalkylerna måste gå ihop. det gör det inte med de lagkrav om direktavkastning och nedskrivning som finns. men det pågår en diskussion i branschen, så vi får se om det blir en öppning. Sen har vi finansieringen att lösa tillsammans med kommunen, säger Jan Erixon.

Det finns kontinuerligt lägenheter som blir lediga som man jobbar med och hittar en ny hyresgäst under uppsägningstiden.
– Senaste var det 17 stycken, säger Åsa Johansson på uthyrningen.

Någon exakt kö är svår att ange med den modell för bostadssökande som används numera. Där kräver bolaget bland annat att den ska vara aktiv var sjätte månad för att behålla sin plats.
– Vi brukar generellt ligga mellan 300 och 36o sökande om man räknar alla kategorier. Många registrerar sig själva på hemsidan, en del är såna som söker bostad över hela landet, andra söker med lång framförhållning för att kanske hitta något tills de ska sälja villan framöver, och det är också e som bor hos oss men vill ha en större eller mindre lägenhet, säger Åsa Johansson.

Hon beskriver också att de som behöver bostad för att de fått jobb i Vimmerby prioriteras.
Vimarhems årsredovisning kommer att presenteras i fullmäktige och även på årsstämman den 11 maj som är offentlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!